Problemele proiectelor rezidentiale noi

31 martie 2008

Complexurile rezidentiale au inceput sa apara in Bucuresti precum ciupercile dupa ploaie, umpland buzunarele imobiliarilor. Din aceste proiectele se obtine un profit ridicat dar, ca orice afacere, da multe batai de cap. La intrebarea care au fost probeleme pe care la au de infruntat dezvoltatorii imobiliari, George Dimitriu, reprezentantul agentului exclusiv Obor Towers, mi-a raspuns intr-un mod tipic romanesc, facad haz de necaz.

“Stiti cum a fost in cazul proiectului Obor Towers ? Ca in bancul cu Noe si Potopul : In 2008, vine Dumnezeu la Noe, care traia linistit in Romania si-i zice:

- Noe, vreau sa-mi construiesti o noua Arca, pentru ca Potopul va veni iar.

Dupa 6 luni se uita Dumnezeu pe pamant si-l vede pe Noe plangand in gradina.

- Noe !!! Sunt pe cale sa incep Potopul, unde este Arca ???

- Iarta-ma Doamne, dar lucrurile s-au mai schimbat intre timp. Am nevoie de autorizatie de constructie. Ma tot cert cu un inspector, pentru un sistem antiincendiu, vecinii m-au dat in judecata pentru ca am incalcat planul de urbanism construind Arca in gradina mea si astfel am incalcat normele de inaltime. Apoi compania de electricitate a cerut sa pun ipoteca pe Arca in vederea acoperirii costurilor de transport si de mutare a liniilor de inalta tensiune ce trebuie date la o parte din calea Arcii pentru a fi lansata la apa. Degeaba le-am spus eu ca va veni marea la mine, ca nu m-au crezut. Sa fac rost de lemn, a fost o alta problema cu ecologistii. Cand am inceput sa adun animalele, am fost dat in judecata de un grup de activisti pentru protectia animalelor. Apoi Ministerul Mediului a spus ca nu am voie sa construiesc Arca pana cand reprezentantii lor nu fac un studiu de impact asupra mediului si implicatiile pe care Potopul Tau le poate avea asupra mediului. Inca am un proces in derulare cu Ministerul Muncii, deoarce inca nu m-am hotarat cate minoritati ale grupurilor etnice sa angajez pe santier. Deci, Doamne, iarta-ma dar imi  trebuie pe putin 10 ani !“

 

In concluzie, viata dezvoltatorilor de complexuri imobiliare in Romania nu e deloc usoara. Pe langa problema cu autorizatiile de constructie, se confrunta si cu aceea de a asigura infrastructura necesara proiectelor si cu conectarea la utilităţi (electricitate, gaz, canalizare). “Cel mai greu la un proiect este realizarea canalizării pentru că trebuie să te conectezi la reţeaua déjà existenta care se află în zonă. Or, aceste reţele sunt de pe vremea comunistă şi au fost proiectate pentru un anumit număr de locuitori, ne spune Hai Solomon, dezvoltatorul complexului rezidential Obor Towers. Putem spune ca Obor Towers e un caz fericit in ceea ce priveste infrastructura si caile de acces. Se afla in centrul Bucurestiului, la intersectia a 4 bulevarde importante: Mihai Bravu, Stefan cel Mare, Colentina si Mosilor. Cele 30 de culoare unice pentru transportul in comun de suprafata, pe care primaria intentioneaza sa le construiasca pana in 2013, constituie prima etapa dintr-un proiect ce are drept scop imbunatatirea si dezvoltarea sistemului de transport si a infrastucturii rutiere in Bucuresti, in care a fost inclus si Obor Towers. Astfel, cei aproximativ 251 de viitori locatari ai noului complex rezidential, ce urmeaza sa se mute in casa noua in 2009, vor beneficia de toate avantajele acestei super infrastructuri: se va micsora timpul de deplasare, se va realiza corelarea timpilor de stationare si coordonarea sistemului de semaforizare la un centru unic de comanda, vor fi introduse treceri de semafor suplimentare si va fi redusa circulatia in zonele rezidentiale, pentru a spori siguranta pietonilor.”

 

De cele mai multe ori, investitorii trebuie sa scoata bani din buzunarul propriu pentru refacerea infrastructurii, motiv pentru care o mare parte a ansamblurilor rezidentiale nu vor fi livrate la termenul promis sau poate astepta ca proiectele de modernizare ale primariilor sa fie puse in practica.

Alte articole

Ooni Koda
© Copyright 2024 BaniSiAfaceri

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro