Prima mea licitatie online

20 septembrie 2006

Nici bine nu m-am obisnuit cu shopping-ul online ca a venit timpul sa mai invat o noutate: despre licitatiile online. Am auzit in ultima vreme vorbindu-se atat de des de licitatii (pentru CEC, in sanul Hidroelectrica sau pentru Antibiotice Iasi) incat mi s-a deschis si mie apetitul. Diferenta era ca eu nu aveam habar despre cum e treaba cu licitiatia si nu aveam nici bani.

In aceste conditii, ce sanse ar fi fost ca eu sa ma implic activ intr-o licitatie? Destul de mari, dupa cum aveam sa aflu. Am descoperit ca licitatiile pot fi pana la urma pentru toate lumea si pentru toate buzunarele. Am intrat pe diferite site-uri de licitatii online si am gasit o varietate neasteptata de produse ce abia asteptau sa fie cumparate. De la masini, la calculatoare, mobilier pentru bucatarie sau pentru copii, accesorii de baie, electronice de tot felul, articole de vestimentaie, carti, tablouri, sculpturi, etc. Ce mai, cam tot ceea ce iti poate trece prin minte gasesti cu siguranta pe aceste site-uri.

Cum mi-am cumparat primul obiect prin licitatie

Primul pas a fost sa caut un site specializat in licitatiile on-line. Fara sa platesc nicio taxa, m-am inscris pe site si apoi am inceput sa "navighez" printre categoriile de produse scoase la licitatie. Pentru ca era prima mea licitatie am spus sa incep cu ceva mai usor, asa ca am ales doua carti. Am selectat cele doua oferta care ma interesau, am introdus suma pe care eram dispusa sa o cheltuiesc si am asteptat ca licitatia sa se incheie pentru a afla daca am castigat sau nu.

Cum pot vinde un produs?

Inainte de a te inregistra citeste cu atentie regulamentul si toate conditiile pe care site-ul le impune: sa nu ceara comsion pentru licitatie, sau nu platesti la inregistrare, etc. Dupa ce ai parcurs regulamentul urmatorul pas este sa te inregistrezi. Urmand pas cu pas instructiunile nu iti mai ramane decat sa alegi categoria in care produsul tau va intra si pretul minim de la care sa porneasca licitatia.

Pentru a incuraja clientii sa cumpere produsul tau nu te grabi atunci cand trebuie sa completezi detaliile din formularul de inscriere al produsului.

Nu uita de titlu. Descrie produsul in cuvinte simple si explicite. Literele mari, semnele de exclamare multiple si abuzul de termeni de oferta (SUPER, COOL, etc) in titlu creeaza probleme si este posibil ca licitatia sa fie stearsa. Cu alte cuvinte, titlurile clare si care descriu cu acuratete produsul ii ajuta pe cumparatori sa localizeze produsul.

Nu te zgarci la descriere. Ofera detalii despre: vechimea obiectului, starea in care se afla, anul de productie, etc. Cu cat oferi mai multe detalii, cu atat sansele de a vinde produsul cresc.

Prezinta-ti conditiile. Alege metodele de plata si de transpot care iti convin, la fel si conditiile de livrare.

Alegeti cantitatea si pretul de pornire. Licitatiile sunt de obicei pentru un singur produs. Licitatiil pentru mai multe produse identice poarta numele de Licitatii Olandeze. In ceea ce priveste pretul de pornire al licitatiei, cu cat este mai redus, cu atat sunt sanse mai mari de a atrage cumparatorii sa participe la licitatie. In cazul meu, cele doua carti la 1 leu fiecare (10.000 lei vechi) m-au convins ca nu am nimic de pierdut.

Nu in ultimul rand stabileste durata licitatiei. Astfel, selecteaza perioada exacta in care se poate licita pentru produsul respectiv. De obicei o licitatie se poate intinde si pe parcursul a 30 de zile. Acum conteaza si valoarea produsului si cat de tare te grabesti sa il vinzi. Eu insa am am vrut rezultate imediate, asa ca am ales o licitatie care se incheia cu doar cateva ore inainte.

Ce nu ai voie sa vinzi intr-o licitatie online

Fiecare site are dreptul de a refuza anumite produse de a participa la licitatie. Acestea de regula sunt stabilite atat de lege, cat si de politica de organizare al fiecarui site in parte. Astfel, daca de gandesti sa vinzi oricare dintre produsele de mai jos afla ca nu ai sanse prea mari.

- Arme de foc, artilerie, dispozitive pirotehnice, artificii, articole radioactive;
- Animale de casa sau de companie (pisici, caini, pasari etc), animalelor salbatice (inclusiv a trofeelor de vanatoare, blanurilor de animale neprelucrate, piei neprelucrate etc..), organe apartinand animalelor;
- Produse alimentare;
- Medicamente; 
- Alcool si bauturi alcoolice;
- Tigarete, tigari si articole din tutun;
- Substante narcotice, droguri, steroizi si alte substante sub control strict;
- Licente, brevete, marci comerciale, drepturi de autor precum si a altor drepturi de proprietate intelectuala;
- Articole erotice sau pornografice;
- Bani si valuta, cu exceptia articolelor numismatice;
- Articole care incalca legea drepturilor de autor;
- Actiuni, obligatiuni, alte valori mobiliare cat si hartii de valoare;
- Software pentru PC-uri fara licenta;
De regula incalcarea acestor reguli duce la desfiintarea contului creat pe site-ul de licitatii respectiv.

Cumparatorul mai trebuie sa stie ca:
- Cele mai bune rezultate au loc atunci cand este complet informat;
- Pentru a avea cat mai multe sanse trebuie sa urmareasca permanent schiumbarile si daca este cazul si liciteze in continuare;
- Pentru a cumpara un produs satisfacator sa citeasca cu mare atentie detaliile oferite de vanzator;
- Este indicat sa liciteze doar daca vrea si are banii necesari pentru a cumpara produsul respectiv;
- Dupa castigarea licitatiei sa se contacteze vanzatorul pentru a afla si mai multe detalii despre livrarea produsului si a achitarii lui.
- Acum ca aveti minimul de cunostinte despre cum merg lucrurile cu licitatiile online nu pot decat sa va urez succes si sa avertizez ca senzatia creata de castigarea unei licitatii poate crea dependenta.

Ana Zidarescu
[email protected]

Alte articole

Ooni Koda
© Copyright 2024 BaniSiAfaceri

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro