Prima inregistrare a terenurilor agricole din extravilan este gratuita

6 februarie 2007

Prima inregistrare a terenurilor agricole din extravilan este gratuita, incepand cu 29 ianuarie 2007, dar proprietarul nu va fi scutit de alte costuri percepute de terti, ca de exemplu cele percepute pentru masuratori, a declarat, marti, directorul general al ANCPI, Mihai Busuioc. "In noul plan de tarife si servicii pentru populatie, Agentia Nationala de Cadastru si Publicitate Imobiliara (ANCPI) a prevazut si anumite servicii gratuite, de exemplu pentru prima inregistrare a terenurilor agricole situate in extravilan", a declarat, marti, Mihai Busuioc.

Acesta a precizat ca va fi gratuita si furnizarea informatiilor necesare pentru intocmirea documentatiei cadastrale.

Potrivit datelor furnizate de ANCPI, taxa pentru inregistrarea terenurilor agricole era de 190 de lei, pana la intrarea in vigoare a noilor tarife, la sfarsitul lunii ianuarie.

"Acesta intabulare a terenurilor agricole a fost redusa la 120 de lei, pentru cele din intravilan si este gratuita pentru cele din extavilan", a spus Busuioc.

Directorul general al ANCPI a mentionat ca si pana acum era prevazuta intabularea gratuita a terenurilor agricole, insa exista conditia ca propiretarul sa-si inregistreze toate terenurile.

"Deoarece intabularea implica si costuri suplimentare pentru masuratori, proprietarul nu dorea sa-si inregistreze toate imobilele (terenurile), astfel incat gratuitatea s-a aplicat in putine cazuri", a declarat Mihai Busuioc.

ANCPI a introdus, incepand cu 29 ianuarie 2007, o taxa de urgenta, astfel incat perioada de rezolvare a dosarelor este de trei ori mai mica decat cea normala.

" Cine plateste de acum inainte o taxa, care inseamna de patru ori valoarea serviciului, va beneficia de o perioada de rezolvare de trei ori mai mica", a spus Busuioc. Acesta a precizat ca taxa de urgenta va "elimina tendinta de a da spaga". "Daca totusi nu se poate rezolva dosarul, in acest regim de urgenta, solicitantul va primi banii inapoi".

Directorul general al ANCPI a anuntat ca Birourile de Carte Funciara din tara se vor transforma in Birouri de Cadastru si Publicitate Imobilara (BCPI). " Pana in prezent documentatia de cadastru se putea depune numai in orasul resedinta de judet, pentru a primi numar cadastral si pentru a fi intabulata proprietatea. Astfel, se pierdea foarte mult timp cu deplasarea", a completat Mihai Busuioc.

BCPI-urile vor avea registratura proprie, iar lucrarile de cadastru vor fi receptionate de catre inspectorii de cadastru.

ANCPI a introdus, incepand cu 29 ianuarie 2007, noi tarife si servicii pentru populatie, servicii care corespund ultimelor modificari aduse Codului Fiscal.

 

Alte articole

Ooni Koda
© Copyright 2024 BaniSiAfaceri

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro