Preturile produselor industriale sunt in crestere

5 ianuarie 2007

Preturile produselor industriale pe total (piata interna si externa) au crescut cu 10,9% in luna noiembrie a anului trecut fata de perioada similara din 2005, si cu 0,9% comparativ cu luna precedenta, se arata intr-un comunicat de presa emis de Institutului National de Statistica (INS). Preturile productiei industriale au urcat ... in noiembrie 2006, cu 0,9% fata de luna precedenta, pe fondul unei majorari cu 0,4% a preturilor industriei energetice si a unei urcari cu 2,1% a preturilor in industria extractiva. Preturile practicate in industrie, masurate de Indicele preturilor productiei industriale (IPPI), au crescut cu 10,9% in noiembrie fata de aceeasi perioada a anului trecut.

Preturile mai mici ale industriei bunurilor de capital, care au urcat in noiembrie cu (0,2% fata de octombrie 2006, si a celei a bunurilor de folosinta indelungata (0,3%), au compensat, intr-o oarecare masura, preturile mai mari ale industriei extractive. Fata de anul trecut, preturile din industria extractiva au avut cea mai mare crestere (15,9%), urmate de preturile produselor din ramura industriei prelucratoare (11,3%), respectiv cele din energie electrica si termica, gaze si apa (5,5%).

Preturile produselor din industria bunurilor intermediare si cele ale produselor energetice au crescut, in noiembrie anul trecut, cel mai mult, 11,4%, respectiv 12,4%, comparativ cu perioada corespondenta a anului precedent. Majorari sub nivelul inregistrat pe total, s-au inregistrat la bunurile de capital si bunurile de folosinta indelungata (6,1%). Indicele preturilor de consum, care descrie inflatia, a fost, in noiembrie 2006, de 4,67%, fata de luna similara a anului 2005.

Saltul preturilor produselor industriale, comparativ cu luna octombrie din 2005, a fost determinat de majorarea preturilor in industria extractiva cu 2,1%. Aceasta crestere a avut la baza scumpirea cu 6% a produselor din ramura extractia si prepararea minereurilor metalifere si cu 2,7% a produselor din ramura extractiei hidrocarburilor si servicii anexe. Comparativ cu avansul din noiembrie al preturilor din industria extractiva, industria prelucratoare si industria de energie electrica si termica, gaze si apa au inregistrat cresteri mult mai mici, de 0,9%, respectiv 0,2%.

In industria prelucratoare, cresteri semnificative de preturi au avut loc la produsele din ramurile: articole de imbracaminte (2,4%), substante si produse chimice (2,1%), metalurgie (2%), alimentara si bauturi (1,4%), pielarie si incaltaminte (1,2%), materiale de constructii si alte produse din minerale nemetalice (1,2%).

Pe de alta parte, in cadrul acestei sectiuni, s-au inregistrat scaderi de preturi la produsele din urmatoarele ramuri: constructii si produse din metal (-0,5%), prelucrarea titeiului, cocsificarea carbunelui si tratarea combustibililor nucleari (-0,3%), celuloza, hartie si produse din hartie (-0,3%), masini si aparate electrice (-0,2%). In industria de energie electrica si termica, gaze si apa au avut loc cresteri de pret de 0,3% la productia, transportul si distributia de energie electrica si termica, gaze si apa calda (0,3%).

Alte articole

Ooni Koda
© Copyright 2024 BaniSiAfaceri

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro