Pretul terenurilor extravilane va creste cu pana la 40% in 2007

29 august 2007

Analistii imobiliari se asteapta ca pretul terenurilor extravilane sa creasca cu pâna la 40 la suta in 2007, iar pretul celor intravilane, cu aproximativ 20 la suta, zonele cele mai cautate fiind cele din apropierea Capitalei, precum Popesti Leordeni sau Pantelimon, dar si cele din jurul oraselor, unde exista cai de comunicatie, se arata intr-un studiu al companiei imobiliare Willbrook Management International. 'Tranzactiile speculative cu terenuri sunt stimulate de usurinta cu care unele banci acorda credite pentru achizitia acestora, conducând la cresteri de pret nejustificate. Banca Nationala a României ar trebui sa intervina in mecanismul de acordare a creditelor pentru terenuri astfel incât
acestea sa fie mai interesante pentru developeri, care isi obtin profitul in urma dezvoltarilor imobiliare pe acele terenuri', declara Daiana Voicu, managing director Willbrook Management International, lider in dezvoltarea de proiecte imobiliare de lux pe pietele din Europa Centrala si de Est.

La sfarsitul anului 2006, estimarile specialistilor aratau ca preturile au crescut in medie cu 20-40 la suta fata de inceputul anului. Cele mai mari modificari de pret s-au inregistrat in zona Trafic Greu, cu o crestere de aproape 100 la suta in 2006 - de la 200-250 euro/metru patrat, la 500-600 euro/mp. De asemenea, in zona comerciala din Pipera cresterile au fost de la 250-350 euro/mp la 500-700 euro/mp.

Zonele considerate la inceputul anului 2006 putin atractive de catre investitori- Nord-Vest (Bucurestii Noi, Chitila), Centru-Est (Gara Obor, Salajan) si Sud (Rahova si chiar Ferentari) ofera in acest an un potential mare de dezvoltare. Preturile vor continua sa creasca intr-un ritm similar anului 2006, cu o medie de 30-40 la suta, putând atinge chiar procente de 80 - 100% in zonele putin dezvoltate in prezent.

Daca pentru dezvoltarea birourilor de clasa A oferta de terenuri este limitata, zonele descentralizate ofera suprafete mari de loturi destinate proiectelor de birouri de clasa B. in consecinta, dezvoltatorii de birouri high class isi indreapta atentia spre zone mai indepartate de centrul orasului, precum Baneasa, Semanatoarea, Pipera sau Bulevardul Expozitiei.

Pentru resedintele de lux din centrul si nordul Capitalei, preturile pot atinge 1.500-2.500 euro/mp. Trendul actual de pe piata, reprezentat de ansamblurile imobiliare destinate segmentului mediu al populatiei, s-a concretizat prin presiunea asupra fostelor platforme industriale, implicit a cresterii preturilor terenurilor, care se situeaza intre 200-600 euro/mp.

Alte articole

Ooni Koda
© Copyright 2024 BaniSiAfaceri

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro