Pentru orice banca, pretul serviciilor bancare implica costurile fixe, variabile si, bineinteles, profitul pe care trebuie sa-l ia in considerare. La nivel mondial s-a constat ca preturile serviciilor bancare au scazut in 2005 cu 1,5%, ajungand la circa 76 euro pe cap de locuitor, potrivit unei analize elaborata de compania Capgemini... specializata pe servicii de consultanta in domeniul managerial si tehnologic. Au fost analizate preturile serviciilor bancare a 142 de banci din 20 de tari din tari din lume.
Serviciile bancare din America s-au ieftinit din cauza competitiei acerbe in acest sector, acelasi trend inregistrandu-se si in Europa Centrala si de Est, unde tot concurenta este principala cauza a acestui fenomen. Au fost luate in calcul serviciile bancare de management de cont, mijloacele de plata, utilizarea de cash si serviciile deosebite, realizate la cererea clientului.
Managerul firmei Capgemini, Gregor Erasim, considera ca aceeasi tendinta de scadere a preturilor se va inregistra si in Romania in urmatorii ani. Si asta pentru ca bancile de pe piata devin tot mai numeroase, iar concurenta se intensifica.
Raportul arata ca preturile pentru cientii foarte activi difera foarte mult de la o regiune la alta. De exemplu, un client foarte activ din zona euro a achitat aproximativ 99 de euro pe an, in timp ce in America de Nord media este de 175 de euro. Clientii bancilor platesc in Asia si Pacific 158 de euro, in timp ce in tarile europene care nu fac parte din Uniune, pretul mediu anual este de 138 de euro. Cu alte cuvinte, un nord-american achita din salariu pentru aceste servicii anual 0,14 procente, iar un polonez 1,28 de procente.
Nicoleta Margineanu
[email protected]
Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro