Pretul painii va continua sa creasca, producatorii care nu au majorat preturile urmand sa aplice scumpiri, a declarat, miercuri, presedintele patronatului din domeniul moraritului si panificatiei Rompan, Aurel Popescu. "Producatorii care nu au scumpit pana in prezent vor mari preturile pana la finele anului. Pe de alta parte, in intervalul 1 decembrie - 20 ianuarie nu estimam ca vor avea loc scumpiri. (...) Pornim cu stangul in 2008, cu un grau foarte scump, care ne va obliga sa avem preturi la paine la cote foarte inalte, ceea ce va determina o scadere a vanzarilor", a spus Popescu la conferinta de prezentare a Targului International de Panificatie Europain.
Producatorii au anuntat inca de la finele acestei veri scumpiri la paine si produse de panificatie, din cauza costurilor ridicate cu materia prima si cu utilitatile. Graul s-a scumpit in acest an pe piata locala, din cauza unei recolte slabe, afectate de seceta, iar majorari ale pretului la grau au fost inregistrate si pe piata europeana si mondiala.
Recolta din acest an este de circa trei milioane de tone de grau, comparativ cu 5,2 milioane de tone in 2006.
Popescu a mai spus ca reprezentantii producatorilor poarta negocieri cu Ministerul Economiei si Finantelor pentru introducerea unei taxe forfetare, care sa inlocuiasca impozitul de profit in cazul producatorilor din panificatie.
Aceasta masura ar reduce cota detinuta de piata neagra, in prezent de circa 40%, potrivit lui Popescu.
Cota forfetara permite deducerea din venitul impozabil a unei cote de cheltuieli, pentru care nu sunt necesare documente justificative.
Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro