Pretul gazelor naturale in Europa se va dubla pana in 2009

16 iulie 2008

Pretul gazelor naturale din Europa continentala se va dubla cel mai probabil in decurs de un an ca urmare a majorarii costului petrolului, ceea ce va intensifica dificultatile cu care se confrunta companiile si consumatorii, precum si presiunile inflationiste, potrivit firmei de consultanta CERA.

Analistii de la firma de consultanta Cambridge Energy Research Associates (CERA) considera ca majorarea costului petrolului de la circa 70 de dolari pe baril anul trecut la 145 de dolari pe baril va determina o crestere a pretului la gazele naturale de la aproape 350 de dolari pe mia de metri cubi la inceputul anului la aproximativ 730 de dolari pe mia de metru cubi pana in aprilie 2009, potrivit unui articol din Financial Times.
Pretul la gazele din Europa urmeaza de obicei evolutia costului petrolului, cu un decalaj de circa noua luni, astfel incat daca titeiul se mentine la valori record se poate calcula viitorul cost al gazelor cu un grad de precizie rezonabil.
Orice majorare a pretului gazelor naturale va conduce la avansul costului la electricitate, intrucat gazul este in general utilizat pentru generarea energiei.
Facturile gospodariilor, inclusiv pentru electricitate, gaze si combustibil pentru incalzire, reprezinta circa 5% din cheltuielile consumatorilor din zona euro. in Germania, cea mai mare economie europeana, aceasta pondere este de 7%.

Costurile la electricitate si alimente au fost principalii factori care au sustinut accelerarea inflatiei in Uniunea Europeana.
"In timp ce expoturile zonei euro incetinesc, oamenii au considerat ca aceasta evolutie va fi compensata de cea a cheltuielilor de consum. Dar ce s-a intamplat a fost o accelerare semnificativa a inflatiei care a daunat puterii de cumparare, increderii consumatorilor si a condus la limitarea cheltuielilor acestora", a declarat Howard Archer de la firma de consultanta Global Insight.

Grupurile care reprezinta interesele consumatorilor argumenteaza ca legatura dintre pretul petrolului si cel al gazelor ar trebui intrerupta intrucat sprijina cooperarea intre marii producatori de gaze naturale si companiile de utilitati.
Jonathan Stern, de la Institutul Oxford pentru Studii Energetice, a declarat ca nu exista "niciun motiv pentru care pretul gazelor ar trebui sa fie asa de ridicat".
 "Cand pretul petrolului era la 25-30 de dolari pe baril, puteai trai cu asta. Cand costul titeiului a ajuns la 60 de dolari pe baril, am inceput sa consideram ca pretul gazelor era un pic prea mare. In momentul in care petrolul se tranzactioneaza la 140 de dolari pe baril, aceasta este o nebunie: nimeni nu poate argumenta ca evolutia reflecta raportul intre cerere si oferta de gaze", a spus Stern.

Cererea pentru gaze naturale din Uniunea Europeana a scazut in 2006 si 2007.
Stern a afirmat ca legatura dintre preturile celor doua resurse naturale este justificata prin faptul ca gazul reprezinta un inlocuitor pentru petrol in cadrul statiilor de electricitate si pentru incalzirea locuintelor. Totusi, aceasta conexiune s-a redus intrucat utilizarea petrolului pentru generarea de electricitate in Europa se apropie de final.
Totusi, Shankari Srinivasan, analis la CERA, a sugerat ca legatura va continua sa existe.  "Un cost al gazelor legat de cel al petrolului nu este neaparat mai mare, dar este mai predictibil si mai putin volatil decat piata pura a gazelor", a spus Srinivasan.

Mediafax

Alte articole

Ooni Koda
© Copyright 2024 BaniSiAfaceri

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro