Preţul gazelor naturale de import ar putea atinge şi chiar depăşi valoarea de 470 de dolari pe mia de metri cubi la 1 iulie, avansată de distribuitorii de gaze în solicitărilor lor de majorare a tarifelor reglementate, au declarat, vineri, pentru Rompres, surse din comitetul de reglementare din cadrul Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE). "Valoarea avansată de distribuitori în cererile lor de majorare a preţului reglementat la gaze de la 1 iulie, respectiv 470 de dolari pe mia de metri cubi pentru gazul importat, este realistă, însă ar putea fluctua în plus sau minus", au precizat sursele citate.
Potrivit acestora, cei doi mari distribuitori de gaze din România, Distrigaz Sud şi E.ON Gaz România, au depus toate documentele necesare pentru a justifica cererea de majorare a tarifelor reglementate la 1 iulie. "Comitetul de reglementare analizează, în prezent, aceste documente", au mai spus oficialii ANRE.
Distrigaz Sud a cerut o majorare a preţurilor cu 18 la sută de la 1 iulie, iar E.ON Gaz România, cu 19 la sută, ambele companii justificând solicitările prin faptul că nu îşi pot acoperi costurile cu achiziţia gazelor din import.
Ambii distribuitori au precizat că, în cazul în care nu vor fi soluţionate aceste cereri, vor fi nevoiţi să debranşeze consumatorii rău-platnici.
Mai mult, reprezentanţii E.ON Gaz afirmau, în aprilie, că vor fi nevoiţi să reducă volumele de gaz importate, pentru că nu pot derula afaceri în pierdere, astfel că vor exista probleme pentru alimentarea consumatorilor pe timpul iernii.
Aceştia au mai spus că preţul de import al gazelor va creşte în continuare până la sfârşitul anului, urmând să ajungă în trimestrul IV din 2008 la o valoare apropiată de 500 de dolari pe mia de metri cubi.
În prezent, România importă circa o treime din consumul intern de gaze din Rusia. Preţul de import stabilit pentru primul trimestru al anului a fost de 370 de dolari pe mia de metri cubi, iar cel aferent trimestrului al doilea este circa 420 dolari pe mia de metri cubi.
Ultima modificare a preţurilor la gazele naturale a fost operată la 1 februarie, când acestea s-au scumpit cu 8,5 la sută pentru populaţie. La acea dată, preţul gazelor din producţia internă a crescut cu 5 procente, iar cel al gazelor din import, cu circa 17 la sută.
Preţul gazelor naturale furnizate consumatorilor casnici din categoria B1 (consum anual de până la 2.400 mc) este în prezent de 989,55 lei/1.000 mc în cazul Distrigaz Sud, respectiv 983,10 lei/1.000 mc în cazul E.ON Gaz România.
Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro