Pretul energiei platit de populatie va creste, din 2008, cu 6%

27 noiembrie 2007

Pretul energiei platit de populatie va creste, cu 5-6%, din 2008, din cauza reducerii cotei emisiilor de CO2 pentru Romania, a declarat, luni, presedintele Comisiei de Industrii si Servicii din Camera Deputatilor, Iulian Iancu. "Reducerea cotelor de CO2 pentru Romania va duce la cresterea cu 16% a pretului de producere a energiei, ceea ce inseamna ca tariful platit de populatie, incepand din 2008, se va majora cu 5-6%", a spus Iancu.

Deputatul a aratat ca aceasta majorare de tarife va fi o lovitura pentru industriile mari consumatoare de energie, cum ar fi cea a ingrasamintelor, cea a aluminiului, a sticlei sau a lemnului.

Pe de alta parte, directorul general al Directiei Generale de Politici Energetice din cadrul Ministerului Economiei si Finantelor (MEF), Alexandru Sandulescu, considera ca majorarea pretului la energie va depinde de costurile certifcatelor pentru emisii de CO2.

"Problema este ca aceste costuri vor putea fi absorbite in sistemul energetic sau vor determina cresterea preturilor, insa acest lucru va fi decis de catre Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei", a declarat Sandulescu.

Totodata, presedintele Comisiei de Industrii si Servicii din Camera Deputatilor, Iulian Iancu, a adaugat ca Uniunea Europeana promoveaza din ce in ce mai mult proiecte de captare si stocare a CO2 in domeniul energetic.

"Uniunea Europeana lanseaza noi finantari in acest sens, cum ar fi aceea prin care aproximativ 10-12 proiecte de modernizare a unor centrale electrice ar putea primi cate 500 milioane de euro pentru fiecare centrala de 300 MW, de care Romania ar putea beneficia", a mai afirmat Iulian Iancu.

La sfarsitul lunii octombrie, directorul din cadrul Institutului de Studii si Proiectari Energice (ISPE), Carmencita Constantin a declarat ca reducerea plafonului de emisii de dioxid de carbon alocat Romaniei va duce la investitii masive pentru companiile din sectorul energetic ceea ce s-ar putea reflecta in cresterea pretului final al energiei.

Comisia Europeana a adoptat, in luna octombrie, planul national de alocare de certificate de emisii de dioxid de carbon pentru Romania, forul european aproband, pentru perioada 2008-2012, alocarea a 75,9 milioane de tone de emisii, cu 20,7 % mai putin fata de propunerea Romaniei. Astfel, Comisia a aprobat, pentru perioada 2008-2012, alocarea a 75,9 milioane tone emisii de CO2.

Planurile nationale de alocare stabilesc, pentru fiecare stat membru, plafonul sau limita din cantitatea de CO2 pe care o pot emite instalatiile care intra sub incidenta schemei de comercializare, precizand numarul exact de certificate de emisii pe care le primeste fiecare instalatie.

NewsIn

Alte articole

Ooni Koda
© Copyright 2024 BaniSiAfaceri

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro