Criteriile care guverneaza piata muncii raman o necunoscuta pentru tinerii absolventi de liceu si chiar pentru cei care urmeaza o facultate la stat. Diploma reprezinta pentru majoritatea celor aflati la inceput de drum singurul argument in favoarea angajarii si a obtinerii unui salariu decent. De asemenea, asa cum se afirma pe... forumul MEC, destinat admiterii, criteriul cel mai important in alegerea unei facultatii nu este nici dorinta de a urma o profesie anume, nici calitatea superioara a predarii si formarii umane, ci prestigiul facultatii respective. Cu alte cuvinte, tinerii spera sa fie cooptati de o firma doar pe baza faptului ca studiaza la o universitate cunoscuta.
Faima facultatii si prestigiul personal
Analizand cateva dintre opiniile celor care se pregatesc sa urmeze o facultate, constatam ca facultatile de stat, fie urmate la buget, fie la taxa sunt considerate un motiv suficient de puternic pentru a obtine un loc de munca. “Facultatile de stat sunt mai apreciate de catre angajatori”, scrie Maria. „Atata vreme cat particularele raman cu locuri libere, iar la stat ne calcam in picioare la inscriere... cred ca spune tot”, crede Mircea. si Gabriel isi exprima o parere cugetata profund: „pana la urma... facultatea de stat e totusi facultate de stat”. Maia_18 impartaseste „parerea majoritatii, si anume ca merita mai mult sa faci o facultate la stat, decat una la particular, chiar daca la stat e pe locurile cu taxa”, pentru ca, argumenteaza ea, ”diploma de la stat valoreaza mai mult decat cea de la toate facultatile particulare la un loc, iar o facultate particulara poate sa o faca absolut oricine (are bani)”. Sunt doar cateva declaratii care par convingatoare, dar nu trec mai departe de autosugestie.
Marian Milut, presedintele Uniunii Nationale a Patronatului Roman, este de parere ca exista doua motive pentru care tinerii considera mai sigure facultatile de stat decat cele particulare, si anume: in primul rand faptul ca reprezinta o “traditie” pastrata inca de pe vremea comunismului, iar in al doilea rand, facultatile particulare nu reusesc sa asigure acelasi climat de incredere precum cele din Occident in privinta egalitatii sanselor de angajare dupa absolvire si deocamdata tinerii nu pot intelege prioritatea cunostintelor in fata numelui facultatii.
Angajatorii-primatul cunoasterii, studentii-primatul renumelui
Domnul Florin Pogonaru, coordonatorul grupului “Central European Financial Services” pentru Romania subliniaza ca “tot mai mult vor conta calificarile recunoscute international si nu neaparat felul universitatii. Angajatorul va cauta ca tanarul sa aiba un portofoliu cu astfel de certificari pentru meseria pe care vrea sa o practice. As recomanda studentilor certificari pentru utilizarea calculatorului, pentru limbi straine si certificari stricte pentru domenii de specialitate. Eu, ca angajator, ma uit sa vad daca tanarul are certificari, nu ma mai intereseaza ce universitate scrie ca are in spate”.
Cele mai importante criterii pentru o viitoare angajare/colaborare raman: rezultatele la invatatura si activitati practice, calitatea integrarii sociale (determinanta pentru lucrul intr-o echipa) precum si capacitatile de structurare si organizare a diverse situatii.
Alexandru Banescu
[email protected]
Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro