Sectorul IMM-urilor va fi primul "scut" la impactul Romaniei cu integrarea europeana. Ne referim in special la domeniile unde acquis-ul comunitar prevede obligativitatea implementarii standardelor de mediu, calitate, igiena, siguranta alimentara, securitate a produselor, a normelor privind protectia muncii s.a.m.d. "Un sfert din IMM-uri ar putea sa dispara dupa integrare ... daca nu vor fi luate masuri privind retehnologizarea, asa cum ne arata experienta unor tari care au aderat la Uniune precum Grecia, Spania sau Portugalia. Falimentul lor va atrage dupa sine, cum este si firesc, o crestere a ratei somajului si, implicit, mai putini bani la buget din cauza restrangerii sectorului economic privat" considera Florea Parvu, vicepresedintelui Consiliului Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania.
Prin programele derulate de Agentia Nationala a Intreprinderilor Mici si Mijlocii si Cooperatie putem spune ca, iata, s-au ivit si oportunitati pentru agentii economici. Acestia pot accesa fonduri europene, care se regasesc in programele multianule (2006-2009), lansate de Agentia Nationala a Intreprinderilor Mici si Mijlocii si Cooperatie. 55% din aceste programe au o cota de finantare de 90% din cheltuieli, exclusiv TVA.
Cine sunt beneficiarii?
Conditiile eligibile pe care trebuie sa le indeplineasca cei care doresc sa "acceseze" granturi din partea statului prin Agentia pentru IMM-uri sunt urmatoarele, cu unele exceptii, in functie de program: sa fie persoane juridice (societati comerciale/societati cooperative) si persoane fizice/asociatii familiale autorizate; societati care nu sunt in stare de dizolvare, reorganizare judiciara, lichidare, insolventa, faliment sau suspendare temporara a activitatii; sa fie inregistrate si sa-si desfasoare activitatea pe teritoriul Romaniei; sa nu aiba obligatii exigibile de plata a impozitelor catre bugetul general consolidat; sa-si fi indeplinit obligatiile exigibile de plata a impozitelor catre bugetele locale.
Programe care mai pot fi accesate
Iata, asadar, cateva programe al caror buget nu a fost inca epuizat si pentru care intreprinzatorii mai pot depune cereri de finantare:
* Programul national multianual de sustinere a investitiilor realizate de catre intreprinderi nou-infiintate si microintreprinderi, precum si a investitiilor de modernizare/retehnologizare a intreprinderilor mici si mijlocii.
Firmele care vor sa beneficieze de acest program, trebuie sa indeplineasca printre altele, criterii cum ar fi: o cifra de afaceri anuala neta de pana la 50 milioane de euro, echivalent in RON, sau active totale care nu depasesc echivalentul in RON a 43 milioane de euro. De asemenea, trebuie sa aiba un numar mediu anual de salariati de pana la 249, inclusiv. Totodata, tebuie sa indeplineasca si unele criteriile de eligibilitate prevazute de normele specifice de creditare ale bancii pentru a obtine creditul asociat. Bugetul alocat pentru 2006 este de 44,525 de milioane RON.
* Programul privind cresterea competitivitatii IMM-urilor prin implementarea si certificarea sistemelor calitatii.
In acest sens, sunt prevazute organizarea unor cursuri de instruire pentru personalul implicat in activitati legate de calitate, mediu, sanatatea si
securitatea muncii, precum si pentru siguranta produselor alimentare. Bugetul alocat acestui program pentru 2006 este in valoare de 1.200 mii RON.
* Programul pentru sprijinirea dezvoltarii intreprinderilor mici si mijlocii prin fonduri, in limita sumelor platite pentru profitul brut reinvestit.
Prin acest program se aloca fonduri in valoare de pana la 100 mii lei RON pentru fiecare beneficiar, in limita impozitului pe profit datorat si platit, aferent anului 2005. De asemenea, se aloca 75 % din sumele cheltuite in anul trecut, din profit, dar nu mai mult de 100 mii lei RON pentru achizitionarea de active corporale si necorporale, care sunt facturate si achitate dupa 1 ianuarie 2005 - si puse in functiune pana la 31 decembrie 2005. De exemplu, daca anul trecut agentul economic a achizitionat din profit un echipament tehnologic in valoare de 20 mii lei RON, prin acest program se aloca 20 mii
lei RON x 75% = 15 mii lei RON. Sumele astfel calculate nu trebuie sa depaseasca impozitul pe profit datorat si platit, aferent anului trecut. Bugetul alocat acestui program pentru acest an este de 8,0 mil. lei RON.
* Programul privind cresterea competitivitatii IMM-urilor prin implementarea si certificarea sistemelor calitatii.
Obiectivul acestui program il constituie stimularea dezvoltarii competitivitatii IMM-urilor din Romania si adaptarii lor rapide la rigorile determinate de globalizarea pietelor si integrarea in Uniunea Europeana. Se urmareste implementarea si certificarea sistemelor de management al calitatii mediului si al sanatatii si securitatii muncii si sigurantei privind produsele alimentare. Bugetul alocat Programului pentru anul bugetar 2006 totalizeaza 1.200 mii RON.
* Programul pentru dezvoltarea abilitatilor antreprenoriale in randul tinerilor si facilitarea acestora la finantare.
Desi nu este inca aprobat, in curind, Agentia va avea un program si pentru tinerii antreprenori. Este vorba despre programul START, prin care acestia vor putea beneficia atit de stagii de pregatire, cit si de finantari. Pentru moment, START se afla in curs de aprobare.
* Programul national multianual pentru dezvoltarea culturii manageriale in randul femeilor manager din sectorul intreprinderilor mici si mijlocii.
Principalul obiectiv al programului il reprezinta promovarea unui sistem de informare si instruire care sa faciliteze mobilitatea femeilor pe piata fortei de munca si dezvoltarea aptitudinilor antreprenoriale ale acestora. Acesta cuprinde etape de informare, instruire, astfel incat, reprezentantele sexului frumos sa-si poata deschide o afacere de succes.
Programele ale caror bugete s-au epuizat deja sunt:
* Programul national multianual de sprijinire a intreprinderilor mici si mijlocii in dezvoltarea exportului
* Programul national multianual pentru sustinerea mestesugurilor si artizanatului
* Programul pentru dezvoltare si modernizare activitatilor de comercializare a produselor si serviciilor de piata
* Programul national multianual pentru sustinerea accesului microintreprinderilor si a intreprinderilor mici la servicii de instruire si consultanta
* Programul national pentru informarea si educarea comerciantilor
Nicoleta Margineanu
[email protected]
Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro