Statele emergente mai mici, inclusiv Romania, s-au alaturat tarilor in curs de dezvoltare consecrate, precum China si India, la categoria celor mai performante piete de capital la nivel mondial, care au inregistrat randamente de cel putin 50% in ultimii cinci ani, potrivit Standard&Poor's. La baza acestui avans, semnalat si in Slovacia, Bulgaria, Kenia si Ucraina, se afla cresterea preturilor marfurilor sau implementarea unor reforme economice si structurale, factori care au stimulat avansul economic.
Investitiile efectuate in state emergente mai noi sunt intalnite in mod frecvent in portofoliile principalilor investitori internationali, potrivit raportului agentiei de evaluare financiara al S&P asupra pietelor de capital, denumit "De ce pietele emergente devin un ingredient cheie in reteta pentru un portofoliu cu randamente ridicate".
Indicele S&P Frontier, care include, pe langa Romania, alte 21 de state, inclusiv Bangladesh, Coasta de Fildes, Ecuador, Estonia, Kenia, Letonia, Lituania si Mauritius, a inregistrat cresteri anualizate de peste 36% in ultimii cinci de ani, depasind ritmul inregistrat de China, Coreea, Mexic si alte tari emergente consacrate.
"Investitiile la bursele pietelor emergente au devenit un element de nelipsit din portofoliile marilor investitori", a afirmat Alka Banerjee, vicepresedinte la S&P Index Services.
Ea adauga ca, desi uneori atentia s-a concentrat mai ales asupra economiilor din grupul BRIC, respectiv Brazilia, Rusia, India si China, pietele emergente au inregistrat cele mai bune performante ca intreg.
Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro