Produsul Intern Brut (PIB) a crescut in al treilea trimestru al acestui an cu 8,3% fata de aceeasi perioada din 2005, depasind estimarile autoritatilor, astfel ca avansul economic din primele noua luni s-a accelerat la 7,8%, potrivit datelor publicate de Institutul National de Statistica (INS). In primele trei luni, PIB a urcat cu 6,9%, in timp ce in intervalul aprilie-iunie cresterea a fost de 7,8%. in primul semestru al anului, cresterea economica a fost de 7,4%. In preturi curente, valoarea estimata a PIB este de 92,662 miliarde de lei in perioada iulie-septembrie si 229,571 miliarde de lei in primele noua luni, se arata intr-un comunicat al INS.
Atat in al treilea trimestru, cat si in primele noua luni, cresterea economica a fost sustinuta in mod semnificativ de activitatea din scetoare cum ar fi constructiile, serviciile si industria.
Intervalul ianuarie-septembrie, valoarea adaugata bruta a crescut cu 7,1% in industrie, 17,7% in constructii si servicii 7,8% in servicii, aceste domenii avand o contributie la PIB estimata la 80,8%.
Agricultura, al carei aport la formarea produsului intern brut devine important in trimestrul trei, influentand semnificativ valoarea adaugata bruta estimata pentru primele noua luni ale anului (7% in PIB in perioada ianuarie-septembrie), si-a majorat volumul de activitate cu 3,5%.
Consumul final efectiv a inregistrat o crestere cu 11% la noua luni, ritmul fiind de 12% in cazul gospodariilor si de 2,6% pentru administratiile publice. Avansul consumului populatiei a fost determinat, in special, de majorarea volumului desfacerilor de marfuri prin comertul cu amanuntul (22,7%), se spune in comunicat.
Formarea bruta de capital fix (FBCF) a urcat cu 13,7% procente, rata de investitie determinata prin raportarea acesteia la valoarea adaugata bruta din economie fiind de 26,7%. in cadrul FBCF, investitiile reprezinta 90,2% din valoarea totala.
Deficitul contului curent s-a majorat in primele noua luni ale anului 2006 fata de perioada corespunzatoare a anului anterior ca urmare a cresterii mai accentuate a volumului importurilor de bunuri si servicii (19,1%) comparativ cu cel al exporturilor (11,4%), aceasta avand un impact negativ asupra dinamicii produsului intern brut.
Investitiile in economie au crescut cu 14,1%, ritmuri semnificative fiind consemnate pentru lucrari de constructii noi (17,7%) si investitiile in utilaje si mijloace de transport (9,6%).
In cel mai recent raport, ce implica estimarile a 9 banci si institutii internationale - Economist Intelligence Unit, Global Insight, Raiffeisen Zentralbank, ABN Amro Romania, ING Financial Markets, DIW Berlin, Goldman Sachs, EFG Eurobank si UniCredit Markets & Investment Banking- cu privire la cresterea economica a anului, nici o institutie nu s-a gandit la succes! Cea mai optimista prognoza, care indica un avans de 7,8%, apartine analistilor de la UniCredit, la polul opus se situeaza economistii Goldman Sachs, cu 5,5%.
Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro