Piata telefoanelor mobile este plina de falsuri

22 ianuarie 2007

Piata telefoanelor mobile din Romania este invadata de multe modele contrafacute sau de calitate slaba cu emisii SAR (Rata Specifica de Absorbtie a radiatiilor emise de
telefon in momentul utilizarii) destul de ridicate. Aceasta trebuie sa fie de maxim 2 wati pe kilogram, nivel acceptat in Europa, in Romania insa existand telefoane cu Rata Specifica de Absorbtie mai mare decat aceasta valoare.

Producatorii sau firmele care importa telefoane mobile ar trebui sa aplice atat pe baterie cat si in interiorul telefonului mobil sub baterie o Holograma. Acest simbol ofera garantia ca telefonul este original precum si accesul la service autorizat si siguranta investitiei facute, precum si la perioada extinsa de garantie. Aplicarea hologramei implica costuri in plus pentru producatori sau pentru firma importatoare de telefoane mobile si accesorii.

In Romania chiar in lantul magazinelor mari cat si in magazinele retelelor de telefonie mobila sau celor care vand sub licenta operatorilor de telefonie mobila sunt scoase la vanzare telefoane care nu au aceasta holograma sau aceasta este prezenta doar pe baterie. Sa nu mai vorbim de magazinele de cartier care nu au nici macar manualul sau meniul telefonului in limba romana pentru toate modelele disponibile spre vanzare. De asemenea lipsa hologramei poate ascunde probleme de functionare de la lipsa de semnal sau semnal instabil si pana la nefunctionarea unor aplicatii cum ar fi MMS-ul, aplicatii care nu sunt intotdeauna testate la achizitie. O alta problema este blocarea telefonului intr-o anumita retea. Chiar daca telefonul este cumparat cu abonament de la un anume operator din Romania acesta ar trebui sa poata fi folosit in toate retelele existente pe piata, acest lucru fiind reglementat prin lege in statele vechi membre ale Uniunii Europe. Speram ca aderarea Romaniei in Uniunea Europena sa remedieze aceste iregularitati astfel incat consumatorul din Romania sa poata beneficia de produse originale si de buna calitate.

Pentru a avea siguranta utilizarii unor echipamente originale, riguros testate si autorizate, care beneficiaza de suport tehnic in garantie si post-garantie telefoanele mobile ar trebui sa aiba:
· Holograma producatorului/importatorului pe TELEFON si BATERIE
· Meniul telefonului in limba romana
· Manual de utilizare in limba romana in original
· Certificate de garantie care sa permita accesul la service-ul autorizat al
producatorului sau importatorului
· Autocolant pe cutia telefonului avand inscriptionat “TELEFON ORIGINAL”

Despre APC Romania:


Asociatia pentru Protectia Consumatorilor din România este o organizatie neguvernamentala, apolitica si nonprofit, înfiintata înca din anul 1990, care are ca
principal obiectiv apararea, promovarea si reprezentarea prin toate mijloacele legale ale drepturilor si intereselor consumatorilor în raporturile cu agentii economici si institutiile statului.

Prin recunoasterea Asociatiei pentru Protectia Consumatorilor din România ca fiind de utilitate publica, decisa de Guvernul României în sedinta din 22 septembrie 2005, se consolideaza rolul asociatiei în calitate de partener de dialog constant si puternic din partea societatii civile.

Asociatia pentru Protectia Consumatorilor din România se bucura de recunoastere nationala, fiind membra în diverse structuri nationale, cum ar fi „Comisia
Interministeriala pentru Supravegherea Pietei Produselor si Serviciilor si Protectia
Consumatorilor”, „Comisia pentru Securitatea Produselor” si „Comisia pentru Clauze
Abuzive”, cât si internationala, fiind membra a Organizatiei Mondiale a
Consumatorilor „Consumers International”, cu sediul la Londra si a Organizatiei
Europene a Consumatorilor (B.E.U.C.), Bruxellex, Belgia.

Alte articole

Ooni Koda
© Copyright 2024 BaniSiAfaceri

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro