Piata rezidentiala intre declinul international si blocajul psihologic autohton

23 iunie 2008

Criza financiara globala inca nu a afectat piata romaneasca de real estate, insa a starnit discutii aprinse atat in randurile specialistilor, cat si in cele ale potentialilor cumparatori, se precizeaza intr-un comunicat al companiei imobiliare Esop. In analizele pragmatice ale specialistilor, care anunta o scadere a numarului de tranzactii, pana la pareri care prevestesc 'marea prabusire din imobiliare', reprezentantii Esop gasesc explicatii pentru situatia din piata imobiliara.
           

"Ne aflam intr-o perioada in care scaderea numarului de tranzactii in domeniul rezidential este absolut normala, dat fiind faptul ca aceasta situatie s-a inregistrat, de fiecare data, in ultimii ani. in perioada verii se vand, de obicei, mai putine locuinte, asa ca, inainte de a trage concluzii categorice, ar trebui sa vedem cum vor sta lucrurile in septembrie, cand preturile isi reiau, de obicei, trendul ascendent", a declarat, in comunicat, Irina Petrescu, partener in cadrul companiei imobiliare Esop Consulting.
           

Potrivit acesteia, singura problema in privinta vanzarilor din domeniul rezidential ar putea fi scepticismul clientilor. Pe de o parte, ei nu vor sa plateasca o suma pe o locuinta al carei pręt ar putea scadea, iar, pe de alta parte, avand exemplele unor proiecte cu dezvoltatori mai putin seriosi, clientii au dezvoltat o doza de neincredere intre ceea ce cumpara pe hartie si ceea ce li se ofera la sfarsit, a punctat Petrescu.
           

O cauza obiectiva a micsorarii numarului tranzactiilor pe segmentul rezidential este inasprirea conditiilor de creditare pentru cumparatori. Prin aplicarea noilor norme BNR referitoare la conditiile de obtinere a creditului ipotecar, cumparatorii nu au mai putut obtine finantarea pe care se bazau cand au pornit in cautarea unei locuinte.
           

Dupa scaderea usoara inregistrata la pretul apartamentelor vechi - situatie absolut normala, potrivit Irinei Petrescu, pe masura ce numarul celor noi este in continua crestere - clientii au inceput sa creada, prin comparatie, ca pretul apartamentelor noi va scadea.
           

"In conditiile in care toate componentele pretului de vanzare sunt in continua crestere, pretul total de vanzare nu are cum sa scada. Una dintre marile probleme ale firmelor de constructii, in acest moment, este lipsa fortei de munca: atat muncitorii, cat si specialistii sunt din ce in ce mai putini si, pentru ca acestia sa ramana in tara, salariile lor sunt din ce in ce mai mari", a spus Petrescu. Ea a facut referire si la preturile materialelor de constructii, in continua crestere, dar si la cele ale terenurilor, aflate in aceeasi situatie.
           

"S-a discutat despre caderea pietei la acest inceput de an, pe fondul declaratiilor facute de persoane publice, printre care si Dinu Patriciu, care previzionau o cadere a pietei rezidentiale. Parerea noastra este ca toti cei ce fac astfel de previziuni au interesul sa tempereze elanul dezvoltatorilor romani si straini care au anuntat proiecte rezidentiale si, in acest fel, vor sa prinda si ei trenul din urma", a mai spus Irina Petrescu.
           

La inceputul anului, ritmul de crestere a preturilor a incetinit, ceea ce reprezinta, pentru Petrescu, un semn bun, ca piata incepe sa se aseze. Cererea este in continuare mare, iar cei care se vor lua dupa zvonuri vor constata, spre sfarsitul anului, ca preturile si-au reluat trendul ascendent, dupa o perioada de incetinire a ritmului de crestere, a mai declarat reprezentanta agentiei Esop.
  

Alte articole

Ooni Koda
© Copyright 2024 BaniSiAfaceri

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro