Capitalizarea Bursei de Valori Bucuresti s-ar putea tripla in urmatorii ani, in urma cresterii increderii in mediul investitional din Romania dupa aderarea la Uniunea Europeana si ca urmare a sporirii interesului pentru piata bursiera a unor companii mari din Romania, a declarat luni, in cadrul unei conferinte de presa, directorul de distributie fonduri al biroului regional East Capital, din Franta, Bogdan Popescu.
'Piata bursiera poate ajunge la 40 si apoi la 60 miliarde de euro in urmatorii ani, avand in vedere aderarea la UE si modificarea culturii investitionale a romanilor. O astfel de evolutie este necesara pentru ca alte burse au ajuns la capitalizari de 150 miliarde de euro - Turcia, sau 1.000 miliarde euro - Rusia', a spus Popescu.
Acesta a subliniat ca, in prezent, piata romaneasca nu are companii foarte puternice cotate, sau acestea au pachete mici listate, ceea ce duce la o expunere mica, astfel incat investitorii nu sunt foarte atrasi.
Cu un numar de 58 de companii listate, BVB a ajuns la o capitalizare de peste 21 miliarde euro, cu o crestere de 2,4 la suta in ultimii trei ani. In aceeasi perioada insa, rata lichiditatii (raportul dintre valoarea tranzactiilor si capitalizare) nu a cunoscut evolutii spectaculoase, ramanand sub 20 la suta.
Aproximativ 75 la suta din capitalizarea totala este detinuta de cinci companii, iar iesirile companiilor pe piata prin oferte publice sunt extrem de rare.
Piata va cunoaste insa o dezvoltare importanta in special datorita aderarii la Uniunea Europeana.
'Suntem siguri de cresterea pietei bursiere ca urmare a aderarii la Uniunea Europeana, ceea ce s-a putut observa si in cazul tarilor care au aderat la UE in 2004. Sigur ca aceasta evolutie trebuie sa fie insotita de listarea unor marii companii sau cresterea pachetelor listate, precum si de alte masuri, precum cresterea pragului de detinere la SIF-uri, care este in prezent de maximum unu la suta', a spus presedintele East Capital, Elam Hakansson.
Acesta a subliniat ca principalul obstacol in vederea cresterii pietei bursiere il constituie concentrarea pietei, lichiditatea scazuta. De asemenea, sistemul bancar nu este foarte atractiv pentru investitori deoarece actiunile bancilor sunt tranzactionate la Bursa de Valori la niveluri ale raportului pret/castig cu mult peste cel al bancilor din zone apropiate, precum Serbia si Turcia.
Totusi, aderarea va da un nou impuls pietei de capital din Romania
'Competitia in randul burselor din Est este foarte puternica. Mai ales in cadrul pietelor emergente, asteptarile investitorilor sunt foarte mari si acestia se uita foarte atent la randamentele plasamentelor, dar si la timpul in care acestea sunt obtinute. Cred ca, din acest punct de vedere, piata de la Bucuresti este inca un teren care merita sa fie descoperit, in special pentru actiunile acelor companii care deruleaza afaceri in Europa si pentru care aderarea aduce dezvoltarea afacerii', a subliniat Hakansson.
Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro