Piata auto din Romania va depasi pragul de 300.000 unitati vandute in 2007

27 martie 2007

2007 va fi primul an in care piata romaneasca de masini noi va depasi pragul critic de 300.000 unitati vandute, cu o crestere a importurilor fata de 2006 de 33 la suta, in timp ce productia autohtona va creste cu trei la suta,arata un studiu realizat de Dan Vardie Consult, bazat pe datele Asociatiei Producatorilor si Importatorilor de Automobile. Cele mai importante evenimente ale anului 2006 in piata auto din Romania au fost reprezentate de faptul ca masinile din import au depasit, in premiera, jumatate din piata (53,5 la suta) si de cresterea puternica a vanzarilor de masini cu motorizari diesel, in timp ce modelele pe benzina au inregistrat o usoara scadere de 0,9 la suta. Dan Vardie Consult estimeaza ca in intervalul 2000 - 2006 piata totala de autoturisme vandute a crescut de 3,86 ori, masinile din productia autohtona de 2,3 ori, in timp ce importurile au crescut de aproape 10 ori.

           

"Este de asteptat ca motorizarile diesel sa creasca in 2007 cu aproximativ 40 la suta, iar secmentele de piata care vor inregistra cele mai mari cresteri vor fi SUV, cu o crestere prognozata de 50 la suta, segmentul A (clasa mica) cu 70 la suta si segmentul E (clasa premium), cu 50 la suta", a spus Dan Vardie.
          

Analiza facuta pe masinile noi venite din import arata ca cele mai importante volume de vanzari vor veni, ca si in 2006, de la segmentele B si C (clasa medie si compacta), care vor avea o crestere de circa 30 de procente.

Dan Vardie Consult estimeaza ca in intervalul 2000 - 2006 piata totala de autoturisme vandute a crescut de 3,86 ori, masinile din productia autohtona de 2,3 ori, in timp ce importurile au crescut de aproape 10 ori. In acelasi interval de timp, cele mai spectaculoase cresteri le-au inregistrat segmentele A - de peste 17 ori, B - de 13,8 ori, C - de 8,4 ori si SUV - de 8,3 ori.
        

Cel mai mare succes financiar al industriei auto romanesti este considerat modelul Logan, cu vanzari in 2006 care s-au ridicat la 187.215 unitati, din care 107.777 in Romania si 79.438 la export. Fata de 2005, vanzarile marcii Dacia au crescut cu 9,3 procente. In 2007 profitul financiar al Dacia este estimat la 100 milioane euro.
        

Legat de taxa de prima inmatriculare, Dan Vardie Consult considera ca aceasta este un demers pentru a opri intrarea in tara a masinilor second hand foarte vechi, in conditia in care Romania are un parc auto cu peste trei milioane de masini foarte vechi, in timp ce demersul Ministerului Mediului si Gospodaririi Apelor, 'Programul Rabla', reuseste sa inlocuiasca 150.000 masini noi pe an.
         

Compania Dacia ar putea realiza o cifra de afaceri de doua miliarde de euro in 2007, daca taxa de prima inmatriculare nu va fi eliminata, a declarat luni vicepresedintele companiei, Constantin Stroe.
           

In cazul in care taxa va fi eliminata sau valoarea sa va fi diminuata semnificativ, vanzarile Dacia in Romania ar putea scadea cu 50 la suta, a estimat luni directorul general al companiei, Francois Fourmont, la o conferinta de presa organizata de APIA.
           

Incasarile din taxa de prima inmatriculare, la nivelul Capitalei, au totalizat 9,53 milioane euro, pana la data de 21 martie, a declarat, luni presedintele APIA, Brent Valmar, care a mentionat datele furnizate de Trezoreria Municipiului Bucuresti.
        
Reprezentantii APIA au atras din nou atentia asupra riscului unui aflux de autovehicule rulate in Romania, in cazul in care politica sectoriala nu va fi una coerenta, si au subliniat ca achizitia de autovehicule rulate din alte tari ale Uniunii Europene /UE/ va duce la pierderea unei importante surse de venituri pentru bugetul de stat.
   

Conform estimarilor, taxa de prima inmatriculare va aduce la bugetul de stat circa 230 milioane euro. Taxa de prima inmatriculare variaza, in functie de vechimea masinii, gradul de poluare si capacitatea cilindrica, intre 160 si 8.600 de euro, potrivit calculatorului de afisat pe pagina de Internet a Ministerului Finantelor. O taxa similara se aplica si in alte 16 state membre ale UE.
        

Ministerul Finantelor Publice a primit recent o notificare a Comisiei Europene, privind declansarea procedurii de infringement, legata de taxa de prima inmatriculare. Comisia Europeana a trimis miercuri autoritatilor de la Bucuresti o scrisoare de notificare referitoare la taxa de prima inmatriculare, acesta fiind primul pas al procedurii oficiale de constatare a incalcarii Tratatului Uniunii de catre Romania.
       

Executivul comunitar a informat guvernul roman, la inceputul acestui an, in legatura cu faptul ca taxa incalca prevederile UE, dupa care au urmat consultari bilaterale pentru solutionarea problemei. Pana in acest moment, autoritatile romane nu au efectuat nici o modificare a taxei.

Sursa: ROMPRES

Alte articole

Ooni Koda
© Copyright 2024 BaniSiAfaceri

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro