Petrom isi va exercita dreptul de preemtiune la achizitia pachetului majoritar de actiuni ale firmelor Shell Gas Romania si Trans Gas Services SRL. Vor fi achizitionate 55,53% din actiunile Shell Gas Romania si 60% din actiunile Trans Gas Services, ca urmare a deciziei Shell de a renunta la afacerile cu gaz lichefiat in Romania.
Finalizarea tranzactiei este conditionata de semnarea documentelor cu Shell Gas (LPG) Holding BV si de avizul Consiliului Concurentei, estimat a fi obtinut in trimestrul al treilea din 2007. Anuntul Petrom vine dupa ce Shell a decis sa renunte la afacerile cu GPL din Romania, Bulgaria, Cehia, Germania, Spania si Elvetia.
"Achizitia ne va permite sa ne consolidam pozitia pe care o detinem pe piata de GPL din Romania. Aceasta tranzactie creeaza sinergii cu activitatile noastre pe piata de GPL si ne permite sa ne crestem cota de piata, care, in prezent, este de circa 17% pentru distributia de butelii si de 2% pentru autogaz", a declarat responsabilul cu activitatea de marketing a Petrom, Tamas Mayer
Petrom este prezent pe piata de GPL din Romania, in principal, prin propria retea de distributie butelii precum si prin participatiile de 44,47% in Shell Gas Romania, cel mai mare operator pe piata de distributie a buteliilor, si 20% in Trans Gas Services SRL, furnizor de propan din import. Din cele circa 600 de statii pe care Petrom le detine in Romania, aproximativ 300 comercializeaza butelii.
„Consumul anual de GPL in Romania se ridica la circa 250 mii tone, cu perspective de crestere. Prin urmare, ne vom concentra asupra activitatilor pe care le derulam pe aceasta piata, in vederea optimizarii lor”, a adaugat Tamas Mayer.
Shell Gas Romania detine doua capacitati de inmagazinare, opereaza 17 depozite la nivel regional si 5.600 de puncte de vanzare de GPL, aprovizionand peste un milion de clienti casnici.
La finele lunii martie, Shell Gas a anuntat ca iese de pe piata romaneasca a gazului lichefiat, divizia de GPL urmand sa fie vanduta companiei franceze Rubis. Compania a semnat un acord de vanzare-cumparare cu compania franceza Rubis, acord supus dreptului de preemptiune si preaprobare exprimate de catre partenerii Shell din Romania.
Petrom estimeaza ca va obtine, in acest an, un profit net de 1,693 miliarde lei, cu 25,9% mai mic decat cel din 2006 si o cifra de afaceri de 10,65 miliarde lei, redusa cu 18,5% fata de anul trecut, in principal din cauza inchiderii rafinariei Arpechim pentru revizie in luna aprilie si a posibilei reduceri a preturilor internationale ale petrolului.
Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro