Petrom isi reevalueaza planul de investitii, in functie de rentabilitate

17 noiembrie 2008

Petrom, cea mai profitabilă companie din România, îşi reevaluează planul de investiţii, în funcţie de rentabilitatea acestora şi de perioada de recuperare a lor, în contextul crizei economice, potrivit datelor transmise de companie agenţiei de ştiri NewsIn. "Am demarat un proces de reevaluare şi prioritizare a proiectelor companiei de investiţii de capital, pe baza a două criterii, şi anume rentabilitatea fiecărui proiect de investiţii şi perioada de recuperare a investiţiilor, astfel încât să putem menţine un bilanţ solid. Vom continua să ne concentrăm asupra eficientizării activităţilor, program pe care l-am început încă din 2005 (rezultatele financiare şi operaţionale obţinute în ultimii ani au fost influenţate pozitiv de progrese în ceea ce priveşte eficientizarea)", au spus reprezentanţii companiei.

Aceştia precizează că, dacă va fi nevoie, nu este exclusă accesarea de finanţări de pe piaţa locală şi internaţională (atât finanţări corporatiste cât şi finanţări pe proiecte specifice).

"În pofida perturbărilor fără precedent ce au avut loc în ultimele săptămâni pe piaţa financiară şi pe piaţa ţiţeiului, programul de restructurare şi modernizare a Petrom va continua. Fiind o companie integrată de ţiţei şi gaze, cu un flux solid de numerar şi având un parteneriat strategic cu OMV, Petrom are posibilitatea financiară de a face faţă cu succes acestei perioade caracterizate print-un mediu economic potenţial mai slab, determinat de agitaţia ce caracterizează în prezent pieţele financiare", potrivit declaraţiilor oficialilor Petrom.

Pentru a-şi consolida poziţia, compania a demarat un proces de reevaluare şi prioritizare a proiectelor de investiţii de capital, astfel încât să poată menţine un bilanţ solid.

"În plus, în vederea protejării fluxului de numerar al companiei contra potenţialului impact negativ determinat de scăderea preţului ţiţeiului, am apelat la instrumente de acoperire a riscului pentru a asigura parţial câştigurile în numerar din segmentul de E&P, pentru aproximativ 40% din producţia de ţiţei estimată pentru 2009. Pentru atingerea acestui obiectiv, au fost utilizate marje pentru opţiuni de vânzare, prin care este asigurat un nivel minim al preţului de 80 dolari/bbl. În eventualitatea scăderii preţului sub nivelul de 65 dolari/bbl în 2009, prin instrumentul de acoperire a riscului vom primi suplimentar o sumă de 15 dolari/bbl. Costul opţiunilor de vânzare a fost finanţat prin opţiuni de cumpărare, pentru a evita o investiţie iniţială (structura de cost zero), însă prin aceasta Petrom nu va putea beneficia de creşterea preţului ţiţeiului de peste aproximativ 110 dolari/bbl în 2009, pentru volumul de producţie de 40% (menţionat mai sus)", mai spun reprezentanţii Petrom.

În ceea ce priveşte expunerea la fluctuaţiile monedelor străine, în special a dolarului, Petrom afirmă că se caracterizează printr-un relativ echilibru al intrărilor şi ieşirilor de numerar în dolari, lucru care ar conferi companiei o protecţie naturală contra riscului valutar.

"Datorită acestui aspect şi având în vedere lichiditatea pieţei româneşti, nu este necesar să apelăm la instrumente specializate de acoperire a riscului valutar. Cu toate acestea, se monitorizează constant riscurile de piaţă, cât şi de curs de schimb", au subliniat reprezentanţii Petrom.

Petrom a contractat de la cinci bănci un credit multi-valută, în valoare de 375 milioane euro, cu o perioadă de rambursare de trei ani, pentru finanţarea activităţii curente şi a investiţiilor, potrivit unui comunicat transmis la mijlocul lunii octombrie Bursei de Valori Bucureşti. Împrumutul a fost acordat de cinci bănci care sunt prezente şi în România, respectiv Unicredit Bank Austria, Credit Agricole Luxemburg, Erste Group Bank, Raiffeisen Zentralbank Osterreich şi Societe Generale Bank & Trust.

În ultimii trei ani şi jumătate, investiţiile grupului Petrom s-au ridicat la 3,41 miliarde euro, iar compania estimează investiţii anuale de circa 1,5 miliarde euro, pentru perioada 2008-2010.

Petrom are activităţi în sectoarele Explorare şi Producţie, Rafinare şi Produse Petrochimice, Marketing, Gaze Naturale şi Energie şi exploatează rezerve dovedite de petrol şi gaze estimate la 0,9 miliarde barili echivalent petrol, având o capacitate maximă anuală de rafinare de opt milioane tone şi circa 550 de staţii de distribuţie carburanţi în România. Compania deţine, de asemenea, o reţea internaţională de 257 benzinării în Republica Moldova, Bulgaria şi Serbia.

Grupul austriac OMV deţine 51,011% din acţiunile Petrom. AVAS deţine 20,64% din acţiunile Petrom, Fondul Proprietatea SA deţine 20,11%, Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare 2,026% iar 6,214% aparţin acţionarilor minoritari.

Alte articole

Ooni Koda
© Copyright 2024 BaniSiAfaceri

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro