Petre Pavel Szel: SIF-urile asteapta o oferta serioasa pentru actiunile BCR

23 octombrie 2006

“Pana acum nu a exista nici o oferta serioasa, din partea Erste Bank sau a altor investitori de a cumpara actiunile BCR, desi in presa si in piata se vorbeste mult despre asemenea tranzactii”, ne-a precizat presedintele SIF Muntenia, Petre Pavel Szel, intr-un interviu. Evolutia SIF-urilor dupa aderare, noile instrumente de pe piata de capital sau valoarea dividendelor pentru anul acesta sunt numai cateva din subiectele pe care le-am abordat in discutia cu presedintele SIF Muntenia.

Domnule Presedinte Director General, Petre Pavel Szel, ce rezultate financiare a avut SIF Muntenia in 2005 si pe ce rezultate mizati in 2006?

SIF Muntenia a realizat un profit net de 52 de milioane de lei noi, iar valoarea activului net era de aproximativ 880 de milioane RON (activul net calculat dupa instructiunile CNVM-ului).

Anul acesta am bugetat un profit mai mare, de circa 64 de milioane RON, insa la ora actuala aceasta suma a fost deja depasita. Avem deja peste 80.000 RON realizate pana in prezent, iar in doua luni si jumatate vom mai inregistra o crestere, chiar daca nu una spectaculoasa. În ceea ce priveste activul net, nu putem estima la cat va ajunge acesta. La ora actuala se situeaza insa la nivelul de 1.200.000 RON si, probabil, pana la sfarsitul anului va mai inregistra o crestere usoara.

In acelasi timp, pretul la actiuni a inregistrat o crestere accentuata in luna februarie si martie, dupa care a urmat o scadere, ca urmare a unor evolutii  inregistrate in special pe plan extern. Pe pietele internationale s-a inregistrat o cadere, o reajustare legata de pretul petrolului, precum si de alte situatii, care, evident ca au afectat si piata romaneasca. Daca ne referim la cauzele de pe plan intern amintim amanarea deciziei privind data aderarii Romaniei la Uniunea Europeana, inundatiile si alte evenimente, in special pe plan politic.

Cum au evoluat in ultimii ani actiunile SIF Muntenia la Bursa de Valori Bucuresti?

Atat pretul actiunii cat si valoarea activului net sunt destul de bine corelate, deoarece o parte semnificativa a activelor SIF sunt in actiuni, listate pe piata romaneasca. Chiar si cele care sunt nelistate urmeaza evolutia pietei si economiei romanesti. Actiunile SIF fiind si ele listate la bursa au inregistrat evolutii asemanatoare.

In ultimii ani a existat o crestere semnificativa a pretului actiunilor, in special in cursul anului trecut, cand a crescut de cateva ori. Practic, la inceputul listarii, in noiembrie 1999 preturile erau de cateva sute de lei, valoare nominala fiind de 1.000 de lei vechi, la un moment dat preturile ajunsesera la 350 de lei vechi, iar acum ele sunt in jur de 1,8 RON. Observam o crestere semnificativa. Consider ca piata romaneasca inca nu a fost suficient de subtila ca sa diferentieze performanta reala a unor emitenti. Astfel, cea mai mare parte a cresterii a fost determinata chiar de cresterea generala a pietei romanesti. Putem spune ca a urmat acest trend, in general, cresterea lor variind putin fata de cea a indicilor. Si aceasta a reflectat imbunatatirea increderii in economia romaneasca, deoarece bursa reprezinta o reflectare a atitudinii investitorilor interni si externi in raport cu economia tarii noastre, pe masura ce aderarea devenise tot mai sigura.

Ce dividende au incasat actionarii SIF Muntenia in ultimii ani?

Dividendele incasate de actionari au fost in continua crestere. O veste nu tocmai buna pentru un actionar a fost ca impozitul pe dividende a crescut de la 5% la 16%, deci dividendul net nu a crescut in aceeasi masura ca cel brut. De aceea, previziunile pe acest an se vor baza tot pe dividendul brut. Rezultatele partiale pe trei trimestre arata ca dividendul brut bugetat este in jur de 0,08 RON. Se prevede de altfel o depasire a profitului, iar valoarea dividentului ar putea fi majorata in functie de ultimele realizari. Asadar, nu putem vorbi de o cifra exacta a dividendului decat in momentul in care s-au definitivat rapoartele financiare.

In orice caz, dividendul va fi foarte probabil cel bugetat, poate chiar mai mare, ceea ce inseamna o crestere de peste 30% fata de dividendul din 2005.

Ce portofoliu de active si de actiuni detine, in prezent, SIF Muntenia?

SIF Muntenia are un portofoliu asemanator cu celelalte SIF-uri. La ora actuala, circa 12% din portofoliu sunt reprezentate de alte active decat actiunile. Este vorba despre depozite bancare, obligatiuni, titluri de fonduri deschise de investitie si altele. In aceasta categorie intra pe de o parte activele lichide, care reprezinta depozitele bancare, titlurile la fondurile deschise de investitii, dar si investitii pe termen mediu, cum sunt obligatiunile. Ponderea obligatiunilor in portofoliul SIF Muntenia este inca relativ mica, deoarece emixiunile de obligatiuni pe piata romaneasca au fost destul de restranse si, practic, nu a fost posibil acest lucru. Pe viitor vor lua amploare, avand in vedere faptul ca au aparut deja obligatiunile Bancii Mondiale, sunt anuntate obligatiunile BCR, ale unor societati, autoritati locale si eventual chiar ale statului. Acesta din urma va incepe sa emita entitati mai mari de obligatiuni si astfel aceasta parte a portofoliului va putea sa creasca in consistenta si in interes. In ceea ce priveste portofoliul de actiuni avem la ora actuala ramase 270 de societati comerciale, dintre care circa 120 sunt listate, restul fiind nelistate. Probabil 90% dintre societatile in care detinem actiuni provin din portofoliul initial al SIF-ului de la infiintarea lui, din 1996, si ele la randul lor provenind din portofoliul initial al SPP-ului, care s-a transformat in SIF. Aceste detineri se intind tocmai datorita acestei proveniente istorice, pe o plaja de la sub 1% pana la peste 90%.

Cum v-ati restructurat porofoliul?

Si in ultimii ani, SIF-ul a dus la bun sfarsit mai multe etape de restructurare a portofoliului in care o componenta importanta era reducerea numarului de participatii. Unele erau neinteresante, fara perspectiva, iar in la altele relatiile cu actionarii majoritari erau necorespunzatoare. Scopul era acela de a ramane pana la urma cu un portofoliu rezonabil, relativ mare in comparatie cu celelalte fonduri de investitii de pe piata romaneasca, dar mult mai mic decat cel initial. De exemplu, in portofoliul initial al SPP Muntenia figurau peste 1.200 de societati. Aceasta restructurare s-a lovit ani de zile de problema unor preturi foarte reduse. Preturile obtinute erau inca foarte mici, iar SIF-urile neavand un un termen limita de restructurare a portofoliului, nu au facut pasul urmator. Acum, preturile determinate in special de componenta imobiliara a activelor societatilor respective au devenit interesante, iar vanzarea celor mai multe pachete de actiuni se face cu un castig semnificativ fata de valoarea de detinere. Aceasta din urma reprezinta valoare medie ponderata a pretului cu care au fost dobandite actiunile respective. Cele din portofoliul initial sunt considerate ca preluate la valoarea nominala.

Ce strategie aveti in privinta actiunilor detinute la BCR?

Cele mai importante valori din portofoliul SIF Muntenia, ca si de altfel a tuturor celelalte SIF-uri, reprezinta detinerile in cele doua banci principale ale sistemului bancar romanesc: BCR si BRD. Aceste detineri au o valoare cumulata care insumeaza peste jumatate din valoarea totala, lucru valabil pentru toate SIF-urile. Trebuie sa mentionam ca BCR-ul, fiind inca societate nelistata, este luata in considerare la valoare de activ net. Aceasta este mult mai mica decat valorea la care actiunile BCR au fost vandute de catre stat bancii austriece Erste Bank. Ajustarea valorii in mod corespunzator, sustinuta de raportul intre valoare contabila si valoare de piata a BRD-ului care este de aceeasi marime, ar duce pentru toate SIF-urile la aproape dublarea valorii portofoliului.

In momentul actual actiunile BCR reprezinta o valoare sigura. Ele nu sunt lichide. Nefiind listate, nu pot fi transformate in bani. Pana acum nu a exista nici o oferta serioasa, din partea Erste Bank sau a altor investitori de a le cumpara, desi in presa si in piata se vorbeste mult despre asemenea tranzactii. Deocamdata, pentru SIF Muntenia si, probabil, celelalte SIF-uri doresc mentinerea acestor actiuni in portofoliu. In momentul in care vor aparea eventuale oferte si actiunile vor fi listate, atitudinea respectiva se poate schimba in functie de viziunea strategica pe care o vom avea fata de dezvoltarea pietei.

Care sunt avantajele investitiei in actiunile SIF Muntenia?

Avantajele investitiei in actiuni SIF Muntenia pot fi privite prin doua prisme: una istorica, referindu-ne la avantajul pe care l-au avut romanii prin celebrul program al privatizarii in masa sau “cuponiada”. Unii cetateni, in loc sa aleaga actiuni ale unei societati, si-au depus cuponul la unul din cele cinci FPP-uri, care s-au transformat in SIF-uri. O analiza actuala a ceea ce s-a intamplat cu cuponul dovedeste ca cei 2.200.000 de cetateni au facut o alegere mai buna decat marea majoritate. Doar vreo patru sau cinci societati, care in total au acumulat cateva zeci de mii de actionari, au avut performante mai bune. Valoarea cuponului actualizata, respectiv ceea ce au primit in urma actiunilor dobandite ca urmare a depunerii cupoanelor, a fost comparabila cu ale SIF-urilor. O mare parte a societatilor implicate au disparut, actiunilor lor fiind retrase de la tranzactionare. Oamenii le-au vandut, dar nu au avut de castigat. In schimb, valoarea in dolari a cuponului la SIF-uri aproape s-a dublat in acesti 12 ani de la cuponiada. Practic, cuponul care era in jur de 500 de dolari la cursului lui Vacaroiu, acum valoreaza peste 1.000 de dolari, chiar 1.200 de dolari.

Ce prognoza aveti asupra evolutiei actiunilor dupa aderarea la Uniunea Europeana?

SIF-urile pot fi considerate, pe baza portofoliilor pe care le detin si a posibilelor evolutii viitoare, ca niste valori relativ sigure. Evident ca o crestere atat de acentuata cum este aceea din ultimii doi ani nu va mai fi posibila. Daca avem in vedere aderarea la UE, o eventuala dezvoltare a economiei romanesti, putem vorbi de o crestere uniforma a actiunilor pe termen mai lung. Nu sunt excluse fluctuatii momentane, in ansamblul pietei si al categoriei constituite de SIF-uri ori, particular, a unuia sau a altuia dintre SIF-uri. In conditiile in care vom privi la nivelul anilor, probabil, se va constata o crestere uniforma. Este o valoare destul de sigura, nu foarte conjuncturala. Pe de alta parte, ca un alt avantaj major fata de toate celelalte actiuni, cu exceptia catorva titluri, care sunt tranzactionate, actiunile sunt SIF sunt foarte lichide. Orice detinere a unui SIF, intr-un timp relativ scurt, poate fi transformat in bani. Daca o sa urmarim actiunile celor 5 SIF-uri, acestea au reprezentat, in principal, o treime din tranzactii, iar in cele mai multe zile au insumat chiar mai mult de 50% din tranzactiile zilnice. Deci, cele doua avantaje ale investirii in SIF-uri reprezinta o crestere uniforma si constanta, probabil pe termen relativ lung si lichiditatea.

Procesul de aderare la UE, la nivelul pietelor financiare, la nivelul pietei de capital, se manifesta printr-o deschidere a pietei romanesti atat catre investitorii romani. Exista posibilitatea ca cetatenii romani sa investeasca pe pietele internationale, mai ales pe pietele europene, care vor deveni piete interne pentru noi. Se pune insa o problema principala la nivelul pietei romanesti. SIF-urile, ca jucatori importanti in piata, vor fi obligate la diversificarea instrumentelor si a tintelor de investitii. Pana in prezent toate SIF-urile au investit cea mai mare parte a activelor lor in cele doua forme clasice : actiuni si obligatiuni si, in exclusivitate, in piata romaneasca. In perioada care va urma este nevoie de o difersificare a pietei romanesti, care este foarte saraca.

Vor aparea instrumente noi pe piata de capital?

Instrumentele disponibile la ora actuala nu mai indeplinesc toate cerintele emitentilor si investitorilor, iar pe pietele internationale sau europene exista o diversitate extraordinara de instrumente care pot raspunde la cerinte foarte speciale. Ne referim la cerintele unor grupuri de investitori, dar si la cele ale emitentilor care doresc o sursa de finantare pentru anumite proiecte. In acelasi timp, trebuie sa consideram ca in Romania va apare o categorie foarte importanta de investitori, care in scurt timp va creste mult. Este vorba despre fondurile de pensii administrate privat (atat Pilonul II cat si Pilonul III), care vor incepe sa acumuleze sume din ce in ce mai mari ce vor trebui investite. Acesti investitori au anumite caracteristici, care sunt asemanatoare SIF-urilor, investitia pe un termen relativ lung si cu un grad de risc relativ scazut. Pentru investitii pe termen scurt, cu un grad de risc ridicat, exista alte instrumente speciale. In consecinta, este nevoie de diversificarea pietei, de incepere a investitiilor in active externe. Exista organizatii care au sume disponibile pe o anumita perioada si care vor sa le valorifice. De aceea, SIF Muntenia a inceput sa pregateasca personalul in vederea acestei evolutii. Diferite tipuri de instrumente noi vor aparea pe piata, legate de creditul imobiliar, creditul de consum, finantarea proiectelor de infrastructura in parteneriat public-privat, care cer anumite tipuri de instrumente. Este vorba atat de finantarea directa a acestor domenii, cat si refinantarea lor, astfel incat prin securitizare se pot transfera catre piata de capital. Aceste finantari vor fi facute initial de institutii profesioniste (banci, institutii financiare nebancare). Apoi, mai multe instrumente de acest fel pot fi impachetate si transferate pietei de capital,  unde investitorii obisnuiti isi pot gasi produse provenite din aceasta operatie de refinantare, interesante pentru investitiile lor personale.

Alte produse vor lua “nastere” prin combinarea unor instrumente primare de pe piata, astfel incat sa se construiasca niste investitii in timp, cu un grad de risc dorit de anumite categorii de investitori. Practic, se pot construi instrumente care sa raspunda unor nevoi foarte precise de investire ale unor clienti.

Instrumentele de gestiune a riscului vor incepe sa fie cautate de toti actorii din economie romaneasca. In afara de produsul clasic, polita de asigurare, pietele pun la dispozitia doritorilor o serie variata de instrumente, care permit ca aceasta dimensiune a activitatii intreprinderii de gestiune a riscului sa fie tratata sistematic, tinand cont de toate evenimentele neasteptate care pot avea loc (politice, economice). Este foarte important ca acesti investitori institutionali (SIF-urile sunt cele mai mari institutii de investitie la ora actuala) sa fie pregatite sa-si investeasca sumele disponibile in conditii controlate de risc si de castig. Toate acestea vor conduce la o imbunatatire a performantelor SIF-urilor pentru a da satisfactie investitorilor.

Alte articole

Ooni Koda
© Copyright 2024 BaniSiAfaceri

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro