Cu totii dorim ca economiile nostre sa nu-si piarda puterea de cumparare si sa-si creasca valoarea. Se pare ca romanul, obisnuit sa-si plaseze banii in cel mai sigur loc (vezi CEC!), dupa aderare se va reorienta catre tipuri de investire mai riscante, potrivit unei analize prezentata de Banca Comerciala Romana. ... Printre acestea amintim contul individual de investitii, fondurile mutuale, afacerile imobiliare, fondurile private de pensii, obligatiunile municipale si corporatiste. Cercetarile de piata mai arata ca politele de asigurari vor deveni tot mai tentante, datorita randamentelor mari obtinute in comparatie cu cele oferite de sistemul bancar.
Studiile arata ca in Romania se previzioneaza cresteri importante in alte instrumente investitionale decat depozitele. Astfel, peste 40% din investitii pe an vor merge in fonduri mutuale si mai mult de 20% in produse de asigurare.
Referindu-se la dezvoltarea sectorului de retail, presedintele BCR Nicolae Danila considera ca pe langa imprumuturi si depozite, in Romania trebuie sa se dezvolte fondurile mutuale si cele de pensii. El a aratat ca fondurile mutuale sunt foarte dezvoltate in restul lumii, pecizand ca in Romania este nevoie de investitii importante in acest sens. Spre exemplu, la sfarsitul lui 2005, in Luxemburg acestea reprezentau 1.000 de miliarde de euro, Polonia detinea 15 miliarde de euro, in timp ce Romania se situa printre ultimele locuri, cu doar 119 milioane de euro, bani care reprezentau fondurile mutuale. Mai exact, in Romania numai 0,2 din PIB reprezinta aceste fonduri.
Ce este un fond mutual
Un fond mutual este un instrument de investitie colectiv, din care un numar mare de investitori individuali detin cate o parte relativ mica si limitata prin lege. Acesta investeste in diverse instrumente ale pietelor financiar-bancare si de capital, urmarind realizarea obiectivului financiar al fondului, potrivit Vanguard Investitii Financiare. Cu alte cuvinte, fondul mutual strange bani de la multe persoane si ii investeste in actiuni, depozite bancare etc. pentru a-si atinge obiectivul declarat. Acesta poate fi cresterea agresiva a valorii unitatii de fond sau asigurarea unor venituri regulate si cu risc mic pentru investitori etc. Fondurile mutuale sunt administrate conform normelor in vigoare de o societate de administrare cu obiect unic de activitate. Prin aceasta colectare de fonduri, sub administrare unica, investitorul individual beneficiaza de unele avantaje.
1. Dispune de o diversificare larga a portofoliului de investitii.
Fondurile importante disponibile permit o larga diversificare a instrumentelor investitionale reducand astfel (dar nu eliminand) riscurile aferente unor anumite categorii de investitii (actiuni, depozite bancare etc.)
2. Lichiditate maxima a investitiei individuale.
Investitorii individuali isi pot lichida oricand (partial sau total) investitia transformand-o in bani la valoarea curenta a titlurilor, spre deosebire de alte instrumente care pot fi vandute mai greu sau cu un cost mai mare.
3. Administrarea profesionista a portofoliului.
Societatea de administrare a unui fond cuprinde investitori profesionisti sprijiniti de analisti financiari care studiaza si monitorizeaza pietele financiare si companiile in mod individual si pe ramuri. Administrarea profesionala a investitiilor este in general accesibila persoanelor care dispun de fonduri importante. Fondul mutual face aceste servicii si altor investitori la un cost rezonabil.
Prin aceste caracteristici, fondurile mutuale sunt instrumente de investitii potrivite atat unei strategii de investitie pe termen mediu si lung (in special fondurile care investesc in actiuni), cat si investitorilor pe termen scurt (fondurile ce investesc in instrumente bancare, obligatiuni de stat si efecte comerciale). In acest moment, pe piata romaneasca exista fonduri de ambele tipuri si de diferite niveluri de risc si agresivitate.
Cum se investeste
Modalitatea practica de investire intr-un fond mutual este cumpararea unitatilor de fond. Fiecare unitate de fond asigura proprietatea asupra unei parti a portofoliului de investitii al fondului respectiv. Aceasta parte, variaza zilnic si este egala cu valoarea activului net al fondului intr-o anumita zi, raportata la numarul de unitati de fond aflate la investitori in acea zi - si se numeste valoarea la zi a unitatii de fond. Valoarea unitatilor de fond se calculeaza zilnic de catre fondurile mutuale si se publica in ziare. Astfel, evolutia valorii investitiei este usor de urmarit.
Investitia initiala se poate efectua la unul din sediile firmelor autorizate sa distribuie unitatile fondului mutual respectiv, dupa completarea unei cereri. Pentru investitiile urmatoare cererile se completeaza la oricare reprezentant autorizat sa distribuie unitatile fondului.
Cum se castiga
Castigurile investitorului intr-un fond mutual romanesc provin in totalitate din diferenta de pret obtinuta la vanzarea unitatilor de fond fata de suma platita la cumparare, considera specialistii Vanguard Investitii Financiare.
Fondul mutual, prin intermediul agentilor sai autorizati, este obligat sa rascumpere oricand unitatile de fond la valoarea la zi a acestora. Fondul poate impune plata unor comisioane la cumpararea si/sau la vanzarea unitatii de fond, comisionul la vanzare putand varia in functie de perioada de pastrare a unitatii de fond, pana la eliminarea acestuia.
Fondul mutual obtine venituri pentru a creste valoarea unitatii de fond din dobanzile la depozite bancare, la obligatiuni guvernamentale, la certificate de trezorerie, din disconturile la efectele de comert, din dividende si din castigurile de capital la actiunile depuse, precum si din reinvestirea acestor venituri. Un fond mutual necesita cheltuieli directe pentru tranzactiile efectuate si unele taxe pentru societatea de administrare.
Performanta fondului se masoara prin randamentul total obtinut intr-o perioada de timp - si reprezinta cresterea valorii unitatii de fond in perioada de timp considerata. Din vanzarea unitatilor de fond se poate pierde daca, din diferite motive, activul net al fondului a scazut in perioada de timp intre cumpararea si vanzarea unitatii, randamentul fondului pe acea perioada de timp fiind negativ.
Fondurile mutuale nu platesc impozit pe profit, dar veniturile din vanzarea unitatilor de fond ar putea fi impozitate la investitorul individual, atunci cand se aplica impozit pe venitul global. Atat timp cat unitatile de fond nu sunt vandute, veniturile nu sunt realizate si in mod normal nu se pot impozita.
Riscuri
Investitiile in fonduri mutuale nu sunt garantate de catre stat, iar fondurile mutuale nu participa la fondul de garantare a depozitelor bancare. Investitia in fondurile mutuale este deci mai riscanta din acest punct de vedere decat un depozit bancar al unei persoane fizice cu o valoare in limitele garantate. Exista riscul ca investind intr-un fond mutual, randamentul sa nu fie cel scontat si chiar sa se piarda suma investita initial, partial sau total.
Prin realizarea unui portofoliu de investitii, fondurile mutuale reduc dar nu elimina riscul de piata constituit de fluctuatia valorii instrumentelor financiare in care s-a investit. De asemenea, nu poate fi omis riscul legislativ prin posibila aparitie a unor constrangeri legale, care sa duca la scaderea valorii unitatilor de fond sau la suspendarea rascumpararii lor de catre fond.
Nicoleta Margineanu
[email protected]
Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro