Pensiile private nu garanteaza o batranete fara griji

30 noiembrie 2006

Asteptat de toata societatea, sistemul pensiilor private obligatorii starneste controverse chiar inainte de a deveni realitate. Motivele sunt legate in special de costurile implicate. Din acest motiv, sindicalistii afirma ca noul proiect de lege al pensiilor private obligatorii avantajeaza companiile care vor administra fondurile de pensii, in detrimentul beneficiarilor. Reprezentantii Casei Nationale de Pensii reactioneaza, oferind detalii suplimentare privind functionarea sistemului si dand asigurari ca interesele acestora nu vor fi afectate. ...

La sistemul pensiilor private obligatorii vor trebui sa contribuie, incepand de la jumatatea anului viitor, toti salariatii cu varste de pana la 35 de ani. Pentru cei a caror varsta este intre 35 si 45 de ani la intrarea in vigoare a legii, contributia este optionala. Dupa perioada de contributie, arata reprezentantii Casei Nationale de Pensii, acestia vor primi o pensie egala cu cel putin suma depusa, diminuata de comisioanele percepute de administratorul fondului. Potrivit sindicalistilor din Cartel Alfa, aceste costuri sunt prea mari, putand ajunge la 30-40 de procente din valoarea contului total individual, fiind platite integral de participanti. “Costurile de administrare sunt foarte mari si in conditiile in care legea garanteaza doar valoare nominala a contributiilor platite, acestea pot ajunge sa scada chiar din valoarea nominala a fondului individual acumulat, deci pot diminua semnificativ economiile participantilor”, precizeaza Cartel Alfa. Mai mult, sustin acestia, legea permite ca fondurilor de administrare sa realizeze o rentabilitate negativa. Reprezentantii salariatilor reamintesc de experientele neplacute din trecut, precum SAFI sau FNI si propun introducerea unui prag minim al ratei minime de rentabilitate.

“Statul nu poata garanta nimic”, raspunde Mihai Seitan, presedintele Casei Nationale de Pensii, explicand ca legea nu poate obliga firmele sa obtina un anumit profit. Astfel ca, in cazul in care companiile care administreaza fondurile de pensii nu au anumita rentabilitate, salariatul poate primi o pensie chiar mai mica decat suma cu care a contribuit. Intr-un interviu pentru BBC, analistul Constantin Rudnischi este insa de parere ca administrarea eficienta a fondurilor de pensii va fi reglata prin mecanismele concurentiale ale piete, companiile care nu obtin randamente ridicate urmand sa fie eliminate, iar fondurile sa treaca in administrarea altor jucatori.

Pe de alta parte, oficialul Ministerului Muncii arata ca aparitia sistemului de pensii private obligatorii nu va scoate bani in plus din buzunarul salariatilor. Astfel, o parte din contributia la sistemul public de pensii (in prezent de 9,5%) va fi directionata catre cel privat. Este vorba pentru inceput de doua procente, in urmatorii 8 ani aceasta contributie urmand sa ajunga la 6 procente. “La finalul perioadei de contributie, beneficiarul va avea o pensie din sistemul public una din sistemul administrat privat", explica Mihai Seitan. Acesta afirma ca legea privind pensiile private va fi adoptata in luna decembrie, urmand ca apoi sa fie demarata o campanie de informare a publicului.

In legatura cu comisioanele care vor fi aplicate de administratorii fondurilor, presedintele Casei Nationale de Pensii afirma ca au fost introduse unele amendamente la lege, care au in vedere clarificarea modului de deducere a comisionului de 0,1% pe luna, astfel in cat sa existe o legatura intre nivelul acestuia si profitabilitatea investitiilor realizate. De asemenea, companiile ce administreaza fondurile de pensii si investitiile pe care acestea le realizeaza vor fi atent monitorizate de Comisia de Supraveghere. Mihai Seitan adauga ca, in cazul in care rentabilitatea investitiilor va fi scazuta se va realiza echilibrarea apeland la fondurile de garantii.

Potrivit proiectului de lege, costurile de administrare sunt de 0,1% pe luna din activul total net al fondului si 2% din contributiile lunare. De asemenea, si comisioanele de auditare, de tranzactionare si cele pentru banca custode vor fi suportate tot de participanti. 

Noul sistem dezavantajaza femeile

Pentru Romania, estimarile facute in legatura cu introducerea pensiilor administrate privat, indica faptul ca numarul mai mic de ani de munca, castigurile mai mici si speranta de viata mai mare pot conduce la o reducere a pensiei medii a femeilor cu aproximativ 34% in comparatie cu cea din sistemul public. Companiile vor utiliza tabele biometrice diferite pentru femei, avand ca justificare fapul ca acestea traiesc mai mult decat barbatii. Astfel, daca o femeie are contributii egale cu ale barbatului, fondul total acumulat se va imparti la un numar mai mare de ani decat in cazul barbatului (dupa pensionare femeile traiesc mai mult cu 15 ani comparativ cu barbatii care traiesc intre 5-10 ani). In consecinta, pensia femeilor va fi mult mai mica decat cea a barbatilor. Potrivit estimarilor, pensia medie a femeilor va scadea la jumatate in comparatie cu barbatii.

Cosmina Doicu
Bogdan Popescu
 

Alte articole

Ooni Koda
© Copyright 2024 BaniSiAfaceri

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro