Patronate: Eliminarea cotei unice ar duce la colaps economic

Reprezentantii patronatelor considera ca declaratiile presedintelui PNL Crin Antonescu privind desfiintarea cotei unice sunt mesaje politice si afirma ca adoptarea unei astfel de masuri ar fi "cel mai catastrofal scenariu", care pus in practica ar alunga investitorii si ar duce la colaps economic." Este cel mai catastrofal scenariu. Pot spune doar ca ar fi extrem de grav pentru mediul de afaceri si nu cred ca este cazul sa se adopte aceste masuri. Consider ca este doar un mesaj politic.  Pe de alta parte, nu au fost nici cele mai mici semne de a se discuta cu mediul de afaceri aceste masuri. Este o declaratie politica prapastioasa", a declarat, luni, agentiei MEDIAFAX, Florin Pogonaru, presedintele Asociatiei Oamenilor de Afaceri din România (AOAR).

Presedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, luni, ca Guvernul are intentia de a desfiinta cota unica de impozitare introducând un impozit lunar de 25% asupra veniturilor de peste 4.000 de lei, de a majora impozitul pe profit la 25% si de a dubla valoarea taxelor si impozitelor locale.

Antonescu a prezentat jurnalistilor un document de lucru privind modificarea Codului Fiscal pe care l-a atribuit Ministerului Finantelor Publice. Documentul de lucru distribuit jurnalistilor prezinta mai multe variante de crestere a impozitului pe profit de la 16% la 25%, respectiv pentru firmele care au avut in anul precedent un profit de 20 de milioane de lei sau 40 de milioane de lei, precum si pentru companiile cu o rata a rentabilitatii mai mare de 9% sau de peste 15%.

Pogonaru a refuzat sa faca alte comentarii referitoare la documentul prezentat de seful PNL, apreciind ca este doar o disputa politica.

"Nu facem alte comentarii pentru ca inseamna sa ne bagam intr-o balacareala politica. Asta nu inseamna ca ne e bine sau ca as avea vreo multumire de la domnul Boc", a spus reprezentantul AOAR.

Aceeasi opinie este exprimata si de presedintele UGIR-1903, Ioan Corâci, care afirma ca aceste jocuri politicianiste nu aduc niciun avantaj nimanui.

"Situatia economica a României este mult prea complicata pentru a ne permite astfel de jocuri politice. Aceste masuri, intr-un an de criza, ar goni toti investitorii si ar duce la colaps economic. Prin aceste declaratii nu obtinem niciun avantaj, trebuie sa fim seriosi, nu se poate pune problema unor modificari de acest fel", a adaugat Corâci.

Pe de alta parte, purtatorul de cuvânt al Aliantei Confederatiilor Patronale din România (ACPR), Dan Matei Agathon a declarat ca impozitarea diferentiata a venturilor si a profitului ar fi o abordare "comunista".

"Refuz sa cred ca cei de la Ministerul Finantelor au un tip de gândire in asa hal de comunista: «Sa luam mai mult de la cei bogati». Orice crestere a TVA sau impozitului pe venit si pe profit este drumul României spre o scadere economica brusca. Cresterea oricarei taxe sau impozit un procent genereaza 100.000 de someri", a spus Agathon.

El a reiterat ideea ca Executivul are la indemâna alte pârghii pentru a respecta angajamentele fata de FMI, respectiv reducerea cheltuielilor bugetare cu 10% si adoptarea legislatiei in domeniul parteneriatului public privat.

Ministerul Finantelor Publice considera ca declaratiile presedintelui PNL Crin Antonescu sunt pe moment doar speculatii politice, dar nu neaga explicit ca ar putea fi adoptate astfel de masuri.

"Singurul document oficial referitor la masurile pe care le va lua Guvernul in perioada urmatoare va fi scrisoarea de intentie pe care Ministerul Finantelor Publice o va remite Fondului Monetar International, dupa incheierea discutiilor tehnice cu reprezentantii misiunii de evaluare. Toate anunturile si declaratiile din acest moment sunt doar speculatii politice", precizeaza MFP intr-un comunicat, ca raspuns la declaratiile lui Crin Antonescu.

Alte articole

Ooni Koda
© Copyright 2024 BaniSiAfaceri

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro