Directorul general al Rompetrol, Dinu Patriciu, a declarat, miercuri, la Sibiu, că societatea Romgaz ar trebui desfiinţată pentru că de 18 ani consumă banii publici, iar creşterea preţului la gazele naturale este determinată de această companie. "Ştiu că vorbesc în vizuina lupului de aceasta problema, fiind aici la Sibiu, dar o fac pentru că mi se pare că este una din şansele pe care le are România. Dacă cele peste două sute de licenţe de producţie pe care le are Romgazul ar fi scoase la licitaţie şi vândute către zeci de competitori privaţi, nu români neaparat, ci din industria asta globală care este cea a gazului, atunci am avea şansa să devenim un depozit de gaze pentru toata Europa Centrala şi de Est", a declarat, miercuri, într-o conferinţă de presă, la Sibiu, Dinu Patriciu.
Potrivit acestuia, ar fi cazul ca statul să se gândească serios la desfiinţarea acestei companii care nu este deloc rentabilă.
"Să i se ia licenţele, să fie scoase la licitaţie şi trimişi la plimbare deoarece consumă banul public. Este o întreprindere care de 18 ani trăieşte pe spinarea contribuabilului, pentru că nu e al lor gazul pe care îl exploatează, e al contribuabilului, al cetăţeanului român. Cred că vânzarea printr-un proces transparent şi competitiv a licenţelor astăzi deţinute de Romgaz ar face posibile investiţii de câteva miliarde de dolari în România, probabil cinci – şase miliarde de dolari sunt necesari a fi investiţi pentru a fi transformate câmpurile de gaz în depozite de gaze. Sunt investiţii pe care Romgazul nu este capabil să le facă în momentul de faţă şi nici să le mânuiască. Romgazul este o companie mica în raport cu industria petrolului, o companie care nu are şanse de creştere, cu atât mai mult cu cât rezervele sunt în scadere. Şi atunci, în loc să păstrăm o astfel de pagubă ar trebui să renunţăm la ea. În economie este perfect adevărat că atunci când îţi tai un picior el creşte la loc", a adăugat Dinu Patriciu.
În plus, preşedintele Rompetrol a spus că Romgaz are o parte din vină pentru preţul enorm pe care consumatorul român îl plăteşte pentru gaz, dar şi pentru creşterile care vor urma.
"Mare parte din preţul enorm pe care cetăţeanul român îl plăteşte pentru gazele consumate astăzi şi pentru faptul că importăm aşa de scump, o mare parte din vină o poartă Romgazul, dar asta nu se spune la televizor. Este un monopol intern de distribuţie. El face transportul, el face coşul de gaze. Tranzgazul este aceeaşi Mărie cu altă pălărie şi, din coşul care se realizează din producţia internă şi cea externă rezultă preţul enorm pe care cetăţeanul îl plăteşte. Este simplu să te uiţi la bilanţurile Romgazului şi sa observi ineficienţă. Statul nu are cum să administreze afaceri economice, se demonstrează în toată lumea asta", a afirmat omul de afaceri.
In replica,
conducerea Romgaz apreciază că decizia privind privatizarea companiei trebuie să aparţină statului, proprietarul producătorului de gaze naturale, şi leagă afirmaţiile lui Dinu Patriciu de interesul grupului Rompetrol de a prelua perimetre de exploatare a gazului deţinute de Romgaz."Declaraţiile domnului Patriciu nu sunt noi şi sunt de înţeles, pentru că el vrea să obţină nişte perimetre care îl interesează, dar nu poate să cumpere Romgaz. Problema e că proprietarul Romgaz (respectiv Ministerul Economiei şi Finanţelor - n.r.) nu reacţionează. Problema energiei este a ţării, nu a companiei, iar decizia (de vânzare a companiei - n.r.) trebuie să o ia Ministerul Economiei şi Finanţelor si Guvernul", a declarat, miercuri, agenţiei MEDIAFAX, directorul general al companiei din Mediaş, Alexa Iakob.
Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro