Mogul al petrolului şi, mai nou, analist al pieţei imobiliare din România, Dinu Patriciu a opinat marţi, la Arad, că în zona imobiliară mocneşte o criză de proporţii: „După începutul crizei bursiere, va urma o criză imobiliară puternică şi deja se văd semne. Într-o perioadă foarte scurtă va urma o scădere bruscă a imobiliarelor. Vânzătorii ţin preţurile ridicate şi nu vând, iar cumpărătorii nu cumpără, şi totul stagnează. Există foarte multe argumente pentru a şti că începe o criză imobiliară în România.”
Dinu Patriciu, cel mai bogat om din România, este proprietarul unor active imobiliare estimate la mai multe sute de milioane de euro şi sfătuieşte românii să fie conştienţi că domeniul imobiliar nu poate merge la infinit „doar la deal” şi că la un moment dat va interveni o stagnare şi ulterior un declin. „În acest moment, investiţiile imobiliare sunt cele mai riscante. Iar eu am de gând să investesc în ceea ce mi se pare mai productiv în situaţii de criză”, a spus Patriciu. Desigur, fără să dea explicaţii suplimentare.
Tocmai această tăcere parţială a dat naştere, imediat, la supoziţii. Se poate ca Patriciu să fi luat ca exemplu criza imobiliară din Statele Unite, însă previziunile pe termen mediu arată că, acolo, preţurile vor creşte din nou. În plus, reprezentanţii Unicredit Ţiriac Bank au explicat recent, în cadrul unei conferinţe de real-estate, că criza globală a lichidităţilor va afecta doar o parte a sectorului bancar din România, iar piaţa imobiliară nu va fi afectată. Reprezentanţii băncii au specificat că lipsa lichidităţilor la nivel global va determina într-adevăr, în cazul băncilor, extragerea lichidităţilor de la filialele neafectate de criză.
Pe piaţa imobiliară, dezvoltatorii au început să pregătească proiecte rezidenţiale cu preţuri similare cu cele ale apartamentelor vechi, arată specialiştii. Cum se poate realiza acest obiectiv? Simplu: ei reduc suprafeţele locuinţelor noi, pentru a micşora preţul de vânzare fără a afecta rata profitului. Metoda ar putea duce inclusiv la scăderea preţurilor pe segmentul apartamentelor vechi, care actualmente, ştim cu toţii, ating preţuri fără precedent. Riscul care apare este reprezentat de speculanţi, care pot cumpăra noile apartamentele ieftine în faza de proiect, pentru a le vinde la final, cu preţuri similare actualei tendinţe.
Ce se ştie sigur este că, din 1990 încoace, preţurile au crescut constant, chiar dacă nu mereu spectaculos, iar astăzi concurează cu cele din Viena sau Londra. Ne gândim atunci, este posibil oare ca Dinu Patriciu să fie interesat să îşi extindă achiziţiile imobiliare, cu costuri minime şi de aceea încearcă să trântească piaţa? Nu ar fi prima dată când omul de afaceri o influenţează: listarea acţiunilor Rompetrol la Bursă – de pildă - s-a petrecut în condiţii neelucidate complet, la limita legii. Mai multe declaraţii ca cea de marţi pot avea impact direct asupra investitorilor şi cotelor pe piaţa imobiliară, şi nu numai. Să luăm exemplul miliardarului George Soros: un singur cuvinţel al său poate dărâma valoarea acţiunilor unei companii într-o singură clipă. În aceste condiţii, cei familiarizaţi cu dedesubturile pieţei au numai de câştigat.
Iar dacă nu este vorba despre un atac asupra tendinţei constante de creştere a preţurilor, cu siguranţă Patriciu a primit puncte la capitolul imagine, dând o speranţă majorităţii chiriaşilor sau a tinerilor care încă locuiesc cu părinţii, cei care nu îşi permit să cumpere o garsonieră sau un apartament de 100.000 euro.
Antena3.ro
Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro