Patriciu precizeaza ca s-a referit la pretul terenurilor cand a spus ca piata imobiliara va scadea

21 martie 2008

Preţul terenurilor va scădea şi se va diferenţia, iar amplasarea ansamblurilor rezidenţiale va începe să se modifice în funcţie de preţul diferenţiat al terenurilor, a declarat joi seară preşedintele Rompetrol, Dinu Patriciu, la o emisiune televizată. Patriciu afirmase miercuri că piaţa imobiliară din România este în scădere şi se apropie de o criză, însă joi seară, a revenit asupra subiectului şi a precizat că s-a referit la preţul terenurilor.
           
'Preţul terenurilor nu numai că va scădea, dar se va şi diferenţia, în aşa fel încât în zone extrem de bune el îşi va păstra valoarea sau va creşte, în schimb, pe măsură ce calităţile urbane, relaţiile de circulaţie, orientările, cadrul natural, se modifică, preţul va scădea. Şi va scădea drastic. Pentru că suntem într-o piaţă imatură', a explicat Patriciu.
           
Acesta a subliniat că domeniul imobiliar este supus unei ciclicităţi extrem de pronunţate peste tot în lume.
           
'Există şi aici câteva date fundamentale care fac ca această piaţă să fie ciclică. Iar în România, supusă unei tendinţe de scădere, densitatea medie a oraşelor româneşti este de circa 100 locuitori/ha. În schimb, în vestul Europei, oraşele şi cele mari şi cele mici au densităţi de peste 300 locuitori/ha. Asta înseamnă că fondul construit nu este extrem de dens, ceea ce e un argument pentru preţuri mai scăzute ale terenului', a spus omul de afaceri.
          
Acesta a arătat că în preţul apartamentelor intră şi o cotă parte din preţul terenului, care ar trebui să fie între 5 şi 20 la sută, iar depăşirea acestui procent face ca investiţia să fie nerentabilă sau peste puterea de cumpărare a oamenilor.
          
 
La rândul său, analistul economic Liviu Voinea consideră că piaţa imobiliară se încadrează în acelaşi declin care a cuprins pieţele americane, spaniole şi baltice. 'România nu mai e protejată, pentru că avem libera circulaţie a capitalului, fondul curent este liberalizat şi tot ce se întâmplă rău în străinătate se întâmplă şi în România', a arătat Voinea, în cadrul aceleiaşi emisiuni.
           
Analistul a explicat că există o criză de lichidităţi pe plan internaţional la nivelul băncilor, ceea ce înseamnă că dezvoltatorii de ansambluri rezidenţiale nu vor mai găsi finanţări la băncile mari.
          
 'În România, eu cred că deja asistăm la o creştere a costului creditării şi atunci, zic eu, din ce în ce mai puţin români, cel puţin în următoarele 12 luni, îşi vor putea permite un credit ipotecar sau imobiliar', a conchis Voinea.

ROMPRES

Alte articole

Ooni Koda
© Copyright 2024 BaniSiAfaceri

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro