Cum romanii sunt "fanatici" si se trateaza singuri acasa, Romania continua sa fie una dintre cele mai active piete farmaceutice si de ingrijire a sanatatii din Europa Centrala si de Est si va inregistra, pana in 2012, un ritm de crestere de doua cifre, potrivit unui raportul al companiei de cercetare a pietei Research and Markets. In trimestrul al doilea din 2008, avansul pietei s-a accelerat la 21,3%, de la numai 3,8% in primele trei luni ale anului. in 2007, cresterea a fost de 22%.
Beneficiile aduse de aplicarea reglementarilor Uniunii Europene vor imbunatati mediul de afaceri, pe termen mediu si lung, in special pentru firmele inovative, potrivit raportului aferent ultimului trimestru din 2008. Prima jumatate a anului trecut a fost caracterizata de rezultate mixte pentru producatorii de medicamente generice. Astfel, trei jucatori straini importanti, Zentiva, Terapia-Ranbaxy si Krka au inregistrat un declin al vanzarilor in primul semestru, partial ca urmare a fluctuatiilor de pe piata valutara.
in plus, legislatia care prevede prescrierea medicamentelor de catre medici in functie de brand si nu dupa substanta a afectat companiile mai putin cunoscute. Producatorii locali Antibiotice si Labormed Pharma au inregistrat in continuare o crestere ridicata, beneficiind de avantajul de a opera pe piata locala.
Productia interna va creste, anticipeaza raportul, dupa ce GlaxoSmithKline (GSK) a anuntat ca va transfera in Romania productia medicamentului antidepresiv Seroxat/Paxil. Compania investeste in aceasta operatiune 2,5 milioane de lire sterline (4,9 milioane dolari) si anticipeaza ca in 2009 vor fi exportate din Romania 2,2 milioane de cutii de medicamente de acest tip, urmand ca volumul sa creasca la 15 milioane de cutii in 2011.
Pe de alta parte, exporturile Antibiotice au urcat puternic in primul semestru din 2008, cu toate ca se mentin la un nivel redus comparativ cu importurile.
Research and Markets estimeaza ca exporturile se vor mentine pe un trend ascendent, dar companiile multinationale au un interes scazut pentru proiecte greenfield in Romania. Din acest motiv, importurile vor devansa in continuare exporturile, in mod semnificativ, in viitorul apropiat.
Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro