Pana in 2013, micro-intreprinderile vor popula spatiul rural

Imbunatatirea standardelor de viata in mediul rural, corelata cu infiintarea activitatilor nonagricole, reprezinta principalele obiective ale Planului National Strategic (PNS) pentru perioada 2007 - 2013, in vederea asigurarii unei stabilitati a populatiei in aceasta zona. Diversificarea activitatilor economice, dezvoltarea, respectiv stimularea in spatiul rural a micro-intreprinderilor, reprezinta solutia optima pentru rezolvarea gradului de subocupare ... a populatiei apte de munca din mediul rural.
 
Crearea si dezvoltarea microintreprinderilor in mediul rural depinde, in special, de existenta unei infrastructuri si a unei pregatiri profesionale adecvate. Potrivit PNS, se doreste promovarea de micro-intreprinderi orientate in special spre acele activitati din amontele si avalul agriculturii si a altor activitati care conduc la imbunatatirea calitatii vietii in mediul rural.
 
Se accelereaza pe agroturism
 
O componenta importanta a turismului rural este agroturismul. Acesta se axeaza pe acordarea de servicii turistice de catre ferma sau gospodaria agricola, pastrandu-si totodata identitatea culturala. In ultimii ani, acest tip de activitate a cunoscut o dezvoltare destul de puternica, tinand cont de specificul spatiului rural romanesc. Pentru perioada 2007-2013 se are in vedere continuarea sprijinului pentru aceste activitati turistice, avand in vedere impactul pozitiv pe care il au asupra comunitatilor rurale.
 
De asemenea, imbunatatirea serviciilor de baza reprezinta unul din obiectivele importante pe care Romania le are in vedere pentru reducerea ratei migratiei din mediul rural, pentru dezvoltarea economiei si a calitatii vietii. Principalele servicii de baza din spatiul rural romanesc sunt cele legate de infrastructura, de sanatate, de invatamant, biblioteci, cinematografe, camine culturale, locuri de petrecere a timpului liber, servicii de transport si comunicare.
 
In acest sens, vor aparea activitati de recreere, sportive si culturale, de ingrijire a copiilor, servicii de transport, de telecomunicatii. Tinerii vor avea acces la internet chiar si in mediul rural. In ceea ce priveste comertul, se va miza pe aprovizionari complete ale populatiei cu produse de stricta necesitate alimentare si nealimentare.
 
Un alt obiectiv, renovarea satelor
 
Un alt obiectiv, acela de renovare a satelor, implica dezvoltarea infrastructurii si valorificarea patrimoniului cultural, arhitectural si natural. In acest fel vom contribui la cresterea atractivitatii si a calitatii vietii din spatiul rural. Intr-o prima faza este vorba despre lucrari de imbunatatire a infrastructurii de drumuri si apa, transport, renovarea cladirilor, dar si de pastrare a peisajului local.
 
Acestea joaca un rol important in cresterea economica. Potrivit PNS, formarea si pregatirea profesionala vor duce la cresterea ofertei de servicii, cu un impact pozitiv in consolidarea coeziunii sociale si a identitatii locale. O mare provocare pentru spatiul rural romanesc este aceea de a forma parteneriate, asociatii, prin care toti locuitorii isi vor putea aduce aportul conceptual si financiar in vederea crearii de strategii de dezvoltare locala. Pentru acest lucru sunt necesare cunostinte si competente pentru a putea elabora studii si analize referitoare la necesitatile si mijloacele necesare de solutionare a acestora.

Nicoleta Margineanu
[email protected]

Alte articole

Ooni Koda
© Copyright 2024 BaniSiAfaceri

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro