Pana in 2009 vom cheltui 4 miliarde de euro pentru protectia mediului

26 februarie 2007

Guvernul Romaniei a acordat, in ultimii doi ani, o atentie deosebita implementarii programelor de mediu si de protectie a calitatii apelor, aproband imprumuri de peste 1,4 miliarde de euro, pentru perioada 2006-2009, a anuntat, vineri, Lucia Ana Varga, secretar de stat in Ministerul Mediului si Gospodarii Apelor /MMGA/ si presedinte al Comisiei Internationale pentru Protectia Fluviului Dunarea /ICPDR/.

            

"Aceste sume vor fi utilizate pentru finantarea investitiilor in managementul mediului si apelor si prevad tratarea apelor uzate din Romania, reabilitarea zonelor miniere si restaurarea catorva situri afectate de poluare", a spus Varga, la Reuniunea Ministeriala destinata Dunarii si Marii Negre. Aceasta a subliniat ca, in paralel cu aceste proiecte, Romania va implementa un program de reducere a nutrientilor proveniti din agricultura, in valoare de 50 milioane de euro, finantat de Banca Mondiala.
          

"Foarte importante sunt investitiile pentru epurarea apelor uzate, intrucat, din pacate, apele neepurate ajung in cursurile de apa si conduc la degradarea si atrofizarea acestora", a explicat oficialul MMGA.

Programul este estimat la 510 milioane euro si vizeaza derularea unor proiecte de epurare a apelor uzate in Romania in localitatile cu peste 50.000 de locuitori. Prioritare sunt si programele pentru epurarea apelor uzate in localitati cu peste 100.000 de locuitori, dar care vor fi finantate din fondul de mediu.

           

"Aceste proiecte agreate de Banca Mondiala si Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei se alatura fondurilor europene alocate in acest sector, de 4,7 miliarde euro, si co-finantarii din bugetul national, de un miliard de euro, pentru perioada 2007-2013", a mai spus Lucia Varga.
         

Potrivit secretarului de stat in MMGA, la ora actuala se afla in pregatire alte proiecte care vor beneficia de sprijinul Guvernul Romaniei sau de alte imprumuturi.
           

In ceea ce priveste colaborarea cu tarile membre ale Comisiei pentru Protectia Marii Negre, oficialul roman a apreciat eforturile Romaniei depuse in cadrul unor proiecte privind transferul de cunostinte in domeniul protectiei resurselor de apa catre tari membre.
           

"Este foarte important sa investesti, dar si sa cunosti care este starea sistemului tau. Pentru refacerea ecosistemului in zona Marii Negre, Romania a interzis pescuitul sturionilor pentru o perioada de 10 ani, ceea ce va contribui la refacerea unor specii extrem de valoroase din punct de vedere economic", a adaugat secretarul de stat in MMGA.

Scopul reuniunii desfasurate la Palatul Parlamentului vizeaza intensificarea cooperarii regionale intre statele dunarene si riverane Marii Negre, Comisia Europeana si organismele financiare internationale, pentru imbunatatirea calitatii mediului si apelor, atat in bazinul hidrografic al fluviului Dunarea, cat si in regiunea Marii Negre, in contextul aderarii Romaniei la Uniunea Europeana
 

De asemenea, reuniunea are ca scop adoptarea unei declaratii care urmeaza sa fie semnata de ministrii mediului din tarile membre ale ICPDR si ai Comisiei pentru Protectia Marii Negre impotriva Poluarii. Cele 16 state care vor semna Conventia vineri la Bucuresti sunt Austria, Bosnia-Hertegovina, Bulgaria, Croatia, Republica Ceha, Georgia, Germania, Ungaria, Moldova, Romania, Federatia Rusa, Serbia, Slovacia, Slovenia, Turcia si Ucraina.

Alte articole

Ooni Koda
© Copyright 2024 BaniSiAfaceri

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro