Firmele de morarit si panificatie au investit peste 300 milioane euro pentru alinierea la normele europene, insa rezultatele proiectelor sunt afectate negativ de activitatea Autoritatii Veterinare, care nu a inchis unitatile necorespunzatoare reglementarilor UE, sustine patronatul din domeniu. "Producatorii au investit peste 300 de milioane euro pentru modernizari, dar nu se vede nimic in piata. Cei care au cheltuit acesti bani i-au cheltuit degeaba, pentru ca functioneaza langa unitati care fac evaziune fiscala sau produc in spatii necorespunzatoare. Exista mii de unitati care lucreaza dupa ureche", a declarat, luni, presedintele patronatului de profil Rompan, Aurel Popescu, la forumul "Standarde europene pentru industria alimentara romaneasca", organizat de agentia Mediafax.
El a afirmat ca producatorii estimau ca piata romaneasca va inregistra, in vara acestui an, un aflux de produse din import, in special din Bulgaria si Ungaria, insa importurile au avansat deja intr-un ritm sustinut. "Problemele au aparut foarte rapid. (...) Trebuie sa facem ordine in industria alimentara. Cine a cheltuit bani pentru modernizare este prostul satului", a mai spus Popescu.
Potrivit datelor prezentate la forum de presedintele Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA), Marian Avram, in sectorul produselor alimentare de origine non-animala (bere, vin, uleiuri vegetale, panificatie etc. - n.r.) din totalul de 16.100 de unitati evaluate, sub 10%, respectiv 902 unitati, sunt aliniate la normele europene.
3.000 firme trebuie sa faca investitii
"Circa 10.200 de unitati sunt acceptabile, dat trebuie recontrolate, pentru ca au anumite deficiente de remediat", a spus Avram. Peste 3.000 de unitati nu indeplinesc conditiile impuse de UE, dintre care 1.440 au fost inchise, iar restul sunt suspendate temporar.
In domeniul produselor de origine animala (lapte, carne, pesste), 408 unitati sunt aliniate la reglementarile UE, alte 376 beneficiind de o perioada de tranzitie pana la finele anului 2009.
Avram a sustinut ca Autoritatea face tot posibilul ca sa sprijine producatorii din industria alimentara si a inchis "mii de unitati" de panificatie.
Totodata, producatorii din domeniul panificatiei au reamintit ca doresc suspendarea ordinului ANSVSA care impune plata unor tarife pentru controlul si asistenta tehnica acordata de inspectorii ANSVSA.
"Am convenit cu ANSVSA sa fie modificata baza legislativa a acestui ordin - Ordonanta nr. 42. Cu toate astea, directiile veterinare judetene alearga sa incheie contracte de asistenta tehnica cu producatorii. In legislatia europeana spune foarte clar ca cine face control nu are voie sa faca si asistenta tehnica. Din pacate, noi nu suntem considerati parteneri de discutie pentru elaborarea acestor acte", a mai spus presedintele Rompan.
Ordinul a fost contestat de producatorii din industria alimentara care sustin ca nu este corespunzator regulamentelor europene din domeniu. Autoritatea a justitificat existenta tarifelor prin necesitatea de a asigura salariile inspectorilor.
"Daca inspectorii vor fi platiti de la stat, vom elimina tarifele. Avem nevoie de cel putin 1.000 de astfel de inspectori", a mai spus Avram. Anterior, Avram a estimat ca este nevoie de circa 260 de inspectori.
Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro