Investigatia denumita osteodensitometrie reprezinta un studiu modern imagistic foarte performant ce are la baza raze de tip X. Acestea au scopul de a detemrian densitatea din oase, dar si rezistenta acestora. Fiind o metoda ce poate evalua sistmeul osos in totalitatea sa, dar si zonele adiacente care sunt predispuse la fracturare. Cele mai comune sunt antebratul, gatul femural sau coloana vertebrala.
Tehnica de masurare a rezistentei osoase denumita osteodensitometrie se adreseaza pacientilor care au un risc major de expunere la aceasta afectiune. Investigatia propriu-zisa are o durata de aproximativ 7 minute, avand o expunere minima la radiatii. Fiind un proces noninvaziv si nedureros, pacientul nu va trebui sa fie anesteziat. Nu exista restrictii impuse catre pacienti inainte de efectuarea acestei proceduri.
De asemenea, daca in trecut pacientul a primit substanta de contrast pentru alte proceduri cum ar fi rezonanta magnetica, CT, urografie sau tomografia computerizata, pacientul va trebui sa astepte cel putin 2 sau 3 saptamani inainte de examinare. Investigatia se recomanda a fi efectuata persoanelor varstnice, femeilor insarcinate sau care se afla la menopauza si se stiu cu afectiuni osoase.
Denumita Dexa sau osteodensitometrie, aceasta investigatie este o procedura moderna care se foloseste pentru studiul densitatii osoase minerale. Pentru realizarea acestui lucru, se vor folosi raze X ce au niveluri diferite de energie, toate fiind redirectionate catre oasele pacinetului. Totusi, densitatea minerala din oase este calculata in functie de absorbtia fiecatui fasciscul osos.
Pacientul este nevoit sa indeparteze obiectele metalice din corp inainte de a efectua aceasta procedura, cele mai dure fiind bijuteriile, ochelarii sau ceasurile. Ulterior, pacientul va sta intins pe masa timp de aproximativ 10 minute. Riscul de fractura va fi apoi determinat. Astfel, in cazul demineralizarii osoase, coloana vertebrala si soldurile sunt cele mai vulnerabile zone.
Pentru a obtine rezultate cat mai apropiate de realitate, pacientul va trebui sa stea cat mai mult timp posibil intr-o pozitie dreapta si nemiscat in timpul investigatiei. Te asteptam in cadrul Grupului Medical Romgermed pentru efectuarea tuturor investigatiilor si analizelor de care ai nevoie intr-un cadru specializat.
Comunicat preluat de pe LivePr.ro » Osteodensitometrie | Afla mai multe despre aceasta investigatie
Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro