Orice profesionist are nevoie de unelte de precizie!

20 octombrie 2020

In orice domeniu ar activa, profesionistii vor avea intotdeauna nevoie de unelte de precizie pentru a-si duce meseria la bun sfarsit. Arta culinara nu face nicio exceptie, deoarece un bucatar chef bun va avea nevoie de propriul sau cutit, acel cutit bun la toate.

Nu te poti numi expert in bucatarie pana cand nu ai propriul tau cutit de chef.

In arta culinara, “chef knife”, cunoscut si sub numele de “cutit de bucatar”, este un instrument de taiere utilizat in prepararea alimentelor. Cutitul bucatarului a fost initial conceput in primul rand pentru a felia si a fila bucati mari de carne de vita. Astazi este cutitul principal de utilitate generala pentru majoritatea bucatarilor occidentali. 

Un cutit de bucatar are, in general, o lama de 20 centimetri in lungime 3,8 cm latime, desi modelele individuale variaza intre 15 pana la 36 centimetri in lungime. Exista doua tipuri comune de forme ale lamei in cutitele bucatarului occidental: franceza si germana. Cutitele in stil german sunt curbate mai profund si continuu de-a lungul intregului tais; stilul francez are o margine mai dreapta pana la capat si apoi se curbeaza pana la varf.

Cutitele bucatarului sunt realizate cu lame care sunt fie forjate, fie stampilate: 

Forjat: O lama forjata manual este realizata intr-un proces in mai multi pasi, prin munca manuala calificata. Un semifabricat de otel este incalzit la o temperatura ridicata si batut pentru a forma otelul. Dupa forjare, lama este macinata si ascutita. Cutitele forjate sunt, de obicei, de asemenea pline, ceea ce inseamna ca metalul din cutit merge de la varful cutitului pana la capatul indepartat al manerului. Cutitele forjate din comert sunt lovite cu un ciocan de forta pentru a produce caracteristici precum suportul. 

Stantat: o lama stantata este taiata pentru a se forma direct din otel laminat la rece, tratata termic pentru rezistenta si temperament, apoi macinata, ascutita si lustruita. 

Lama cutitului unui bucatar este de obicei realizata din otel carbon, otel inoxidabil, un laminat din ambele metale sau ceramica:

Otel carbon este alegerea principala a multor bucatari in materie de cutite bucatar, deoarece este un aliaj de fier si aproximativ 1% carbon. Majoritatea cutitelor de bucatar din otel carbon sunt aliaje simple de fier de carbon, fara adaosuri exotice, cum ar fi crom sau vanadiu. Lamele din otel carbon sunt mai usor de ascutit decat otelul inoxidabil obisnuit si de obicei detin o margine mai mult timp, dar sunt vulnerabile la rugina si pete. Unii bucatari profesionisti aleg cutite din otel carbon din cauza ascutirii lor. In timp, un cutit din otel carbon va dobandi in mod normal o patina intunecata si se poate coroda daca nu este ingrijit in mod corespunzator prin curatarea si ungerea lamei dupa utilizare. Unii bucatari isi „odihnesc” cutitele din otel carbon pentru o zi dupa utilizare pentru a restabili patina oxidanta, care previne transferul gusturilor metalice catre unele alimente. In timp ce unii bucatari prefera si folosesc cutite din otel carbon (mai ales in Asia si Orientul Mijlociu), altii considera ca otelul carbon are o intensitate prea mare de intretinere intr-un mediu specific, precum o bucatarie de restaurant.

 

Cauti Gazduire Web? Alege Speedhost.ro

Alte articole

Ooni Koda
© Copyright 2024 BaniSiAfaceri

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro