Organizaţia Statelor Exportatoare de Petrol (OPEC) a câştigat în prima jumătate din 2008 aproape la fel de mult ca în întreg anul 2007, ca urmare a preţurilor ridicate ale ţiţeiului şi producţiei record, ceea ce a impulsionat majorarea cheltuielilor, potrivit Financial Times. Statele membre ale cartelului au câştigat, în perioada ianuarie-iunie, 645 de miliarde de dolari, cu puţin sub profitul record de 671 de miliarde de dolari obţinut pe ansamblul anului trecut, potrivit departamentului american al Energiei.
În ritmul actual, statele OPEC vor obţine, în acest an, un profit record de 1,245 de miliarde de dolari. Este puţin probabil ca declinul cu 20% al cotaţiei ţiţeiului, sub 120 de dolari pe baril, să afecteze în mod semnificativ câştigurile, întrucât producţia mai mare va compensa acest impact.
Producţia OPEC a atins, în luna iulie, nivelul record de 32,6 milioane de barili pe zi, potrivit estimărulor industriei.
Preţul actual al petrolului este în continuare peste media din prima jumătate a anului, de 111,1 dolari pe baril.
Fluxul de petrodolari a alimentat cheltuielile statelor din OPEC, importurile acestora majorându-se cu 40% în primele şase luni.
Binky Chadha, analist la Deutsche Bank din New York, consideră că statele emergente din Asia şi zona euro sunt principalii doi benediciari ai majorării cheltuielilor OPEC, în timp ce SUA a pierdut din cota deţinută.
Dintre cheltuielile statelor din OPEC, circa 11% sunt direcţionate în prezent către China, comparativ cu 4% în 1999, avansul fiind înregistrat în principal în detrimentul SUA, a cărei cotă a scăzut de la 12%, la 7,5%.
Oficialii OPEC consideră că cheltuielile efectuate de cartel în străinătate şi investiţiile suverane în băncile din Occident au ajutat la susţinerea creşterii economiei mondiale.
Boomul petrolului este resimţit în Golf probabil mai mult decât în oricare altă regiune şi reprezintă factorul care susţine mega-proiectele de miliarde de dolari din zonă.
HSBC, cea mai mare bancă din Europa, estimează că zona Golfului Persic va obţine, în perioada 2006-2010, mai multe venituri din petrol decât în ultimii 20 de ani la un loc.
Totuşi, guvernele din regiune cheltuiesc în acest an doar 40% - 45% din propriile venituri, un nivel minim istoric.
În termeni absoluţi, cheltuielile publice ale statelor membre din Golf sunt la un nivel maxim, a declarat Simon Williams, economist şef pentru pieţele din regiune la HSBC.
Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro