ONU s-a luptat cu Internetul, iar Internetul a iesit invingator

14 decembrie 2012

In ultimele doua saptamani, reprezentantii unora dintre cele mai opresive regimuri politice din lume s-au intrunit la Dubai pentru a se confrunta cu unii dintre cei mai inversunati aparatori ai libertatii Internetului pentru a aduce la zi un tratat multilateral pentru comunicatii. Daca ar fi fost adoptate schimbarile dorite modul de utilizare al Internetului s-ar fi schimbat radical, mediul virtual devenind unul dominat de cenzura si restrictii in ceea ce priveste vizualizarea sau postarea de continut.

Se pare ca, in cadrul summit-ului Uniunii Interationale pentru Telecomunicatii (UIT) din cadrul ONU, Statele Unite au fost vioara intai in grupul aparatorilor internetului liber, grup format din 80 de tari.

Ca si alte agentii ale ONU, UIT incearca sa gaseasca consensul intre tarile membre, iar din acest consens isi pune bazele influentei. Bineinteles, agentia nu poate obliga nicio tara sa functioneze dupa regulile pe care le emite, dar daca statele membre ONU ajung la un acord cu privire la adoptarea unui set de masuri comune in telecomunicatii si elaboreaza legi in acest sens, atunci agentia devine mai puternica. Acum, odata cu esecul demersului de ingradire a libertatii internetului, agentia mai are un rol pur decorativ. Demersul de a adapta regulile invechite erei internetului a fost un esec, punand agentia in fata unor realitati pe care nu este pregatita sa le confrunte.

Intalnirea de la Dubai a devenit din ce in ce mai controversata pe masura ce apareau noi date legate de propunerile de reglementari care urmau sa fie discutate, propuneri sustinute, in general de state cu regimuri despotice.

Alte articole

Ooni Koda
© Copyright 2024 BaniSiAfaceri

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro