România a ȋnregistrat un record absolut al numărului de contracte de muncă, ȋn 2023 – 6.725.745 – cu aproape 100.000 mai multe față de 2022. Și numărul mediu de salariați de pe teritoriul țării a crescut cu peste 90.000, ȋn ultimul an, arată un comunicat al Ministerului Muncii. Tendința pare să se păstreze și ȋn 2024, având ȋn vedere că firmele de recrutare anunță o ofertă de locuri de muncă mai mare cu 20% ȋn primele săptămâni din ianuarie, comparativ cu aceeași perioadă din 2023. Angajatorii sunt mai deschiși să ofere beneficii suplimentare, dar au și pretenții crescute de la candidați.
,,La început de 2024, angajatorii sunt ȋn continuare ȋn căutare de personal, iar părerea mea este că situația se va menține și ȋn perioada următoare. Oferta de muncă a crescut cu 20% față de primele săptămâni ale lunii ianuarie 2023. 85% dintre antreprenori spun că seriozitatea este calitatea de bază dorită de la noii angajați, în timp ce integritatea reprezintă o prioritate majoră pentru 70% dintre ei. De asemenea, soft skills și hard skills au devenit la fel de importante în procesul de selecție a personalului”, declară Cristina Profeanu, Managing Partner și Specialist HR în cadrul agenției de recrutare cristinaprofeanu.ro.
Cea mai căutată funcție, ȋn România, a fost cea de contabil, atât ȋn 2022, cât și ȋn 2023. Având ȋn vedere modificările de procedură fiscală și complexitatea lor, dar și numărul tot mai mare de firme nou ȋnființate, agențiile de recrutare prognozează că acest job va rămâne și anul acesta ȋn top.
Ce beneficii extrasalariale oferă companiile
Salariile din România au crescut, ȋn medie, cu peste 15% ȋn 2023, potrivit datelor INS. Guvernul a anunțat deja că salariul minim va fi majorat și anul acesta, ajungând la 3.700 lei, la 1 iulie. Per total, ȋnsă, specialiștii nu văd o creștere medie de două cifre ȋn 2024, ci estimează că se va opri la 5-7%. Pentru a compensa provocările venite din economie și faptul că nu pot oferi venituri cu mult mai mari, care să se ridice la pretențiile candidaților, angajatorii plusează pe partea de beneficii extrasalariale.
,,Companiile din România încearcă să compenseze actualele condiții din piață prin oferirea de beneficii apreciate de angajați. Cele mai des ȋntâlnite sunt tichetele de masă, abonamentele la săli de sport, abonamentele sau asigurările medicale. În plus, angajatorii continuă să acorde un loc central flexibilității programului de muncă și opțiunilor de lucru remote sau hibrid, pentru a veni în întâmpinarea cerinței angajaților de a avea un echilibru între viața personală și muncă”, completează Cristina Profeanu.
Șase din zece angajați declarau într-un sondaj recent al bestjobs că flexibilitatea programului este un criteriu esențial în alegerea unui job nou. Și beneficiile de sănătate și wellbeing sunt tot mai populare printre salariați.
Opt din zece candidați preferă joburile full remote, în timp ce șase din zece optează pentru joburi în sistem hybrid, iar doar 3 din zece doresc joburi noi full onsite.
Despre companie:
Agenția de recrutare cristinaprofeanu.ro recrutează și selectează candidații în vederea angajării, oferă coaching de carieră pentru candidații care vor reconversie profesională sau sunt la început de drum, organizează workshop-uri de comunicare specifică mediului de business.
Articol furnizat de KomuniK - Comunicate de presa
Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro