Peste 90% din potenţialii turişti occidentali consideră că Europa de Est este mult mai interesantă decât ţările din Vestul Europei, însă sunt alungaţi de mizerie şi de lipsa infrastructurii, transmite corespondentul NewsIn, citându-l pe preşedintele Asociaţiei de Ecoturism, Andrei Blumer. Acestea sunt concluziile unui studiu recent realizat de UK Trip Advisor, şi prezentat, miercuri, în cadrul unui seminar organizat la Tulcea de organizaţia nonguvernamentală „Prietenii Naturii”.
Potrivit studiului, în timp ce românii vor ca în vacanţe să fie departe de casă, să mănânce bine şi să se relaxeze în aer curat, turiştii străini cer cu totul altceva.
„Ei nu vor doar să observe peisajul, aşa cum fac românii, ci vor să cunoască oamenii din zonele în care călătoresc şi să participe la viaţa de zi cu zi a localnicilor. Astfel, pachetele tour-operatorilor trebuie să conţină: turism tradiţional sau spiritual, foto safari, turism ştiinţific sau mountain biking. Adică este de preferat ca agenţii de turism din Delta Dunării, sau, în general din România, să îşi rescrie oferta, care nu este deloc adecvată cererilor vesticilor. Turiştii străini preferă hanurile sau hotelurile de tip familial, eco-pensiunile sau fermele de vacanţă şi oamenii combină hobby-urile cu călătoriile”, a declarat Andrei Blumer, preşedintele Asociaţiei de Ecoturism România.
În ceea ce priveşte locaţiile alese de turiştii din vestul Europei, în studiul realizat de UK Trip Advisor şi prezentat de Andrei Blumer, preşedintele Asociaţiei de Ecoturism din România, sunt preferate cele aerisite, cu puţine clădiri. „Turiştii evită destinaţiile nesigure şi zonele cu exces de clădiri. Este important ca o zonă, pentru a deveni atrăgătoare pentru vizitatori, să fie sigură şi curată iar aceste mesaje trebuie să ajungă la ei”, a afirmat Blumer.
O altă problemă prezentată în cadrul seminarului a fost că prezentarea de pe internet a pensiunilor turistice din Delta Dunării este deficitară şi că ar fi foarte important ca turiştii vestici să poată accesa unul, cel mult două, site-uri pe Internet, care să conţină întreaga ofertă turistică din această zonă.
„Nu suntem o destinaţie uitată într-un colţ de ţară, ci suntem o destinaţie care concurează cu destinaţii consacrate, ca Rusia, Kamceatca, Norvegia. Nu am avut foarte mulţi turişti pentru că imaginea pe care ei o au despre noi este că nu suntem siguri şi curăţenia lasă de dorit. Dacă noi vom reuşi să transmitem mesaje pozitive prin brandul pe care îl creăm, prin calitatea serviciilor înainte ca ei să ajungă aici, avem o mare şansă să fim o destinaţie favorită. Dar noi încă nu ne comportăm ca o destinaţie ecoturistică, pentru că nu înţelegem şi nu dorim acest lucru. Din punct de vedere al imaginii, pe plan european, ca pieţe de turism, ne luptăm cu Bulgaria, Croaţia şi cu Muntenegru. Noi trebuie să fim foarte atenţi, deoarece atenţia pe mediu nu este un moft, ci începe să devină o cultură în Europa de Vest”, a concluzionat Andrei Blumer.
Operatorii turistici din Delta Dunării consideră însă că problemele cele mai mari în Delta Dunării nu sunt pachetele turistice, ci lipsa unei infrastructuri adecvate, ceea ce face ca şi calitatea serviciilor să fie inferioară celei din Occident.
„Am participat la foarte multe seminarii şi ştiu că se fac diverse planuri şi proiecte, numai că noi exact cu implementarea stăm prost. În realitate, nimeni nu face nimic, şi eu, până acum, nu am văzut că există un sistem de administrare a deşeurilor. La Mila 23, de exemplu, nu este o groapă de gunoi şi majoritatea celor de acolo deversează deşeurile direct în Dunăre. Eu am o pensiune mică şi ştiţi ce fac cu gunoiul? Îl ard, deci poluez. Ideea este că sunt bani veniţi de la Uniunea Europeană şi la Minister şi la Administraţia Rezervaţiei Biosferei sau la alte instituţii, dar nimeni nu face nimic cu aceşti bani. E foarte greu să fac o pensiune la standardele europene. Se dau amenzi colosale pentru deversări de deşeuri însă de ce nu vine statul cu banii aceia mulţi primiţi de la Uniunea Europeană să facă o reţea de gestionare a deşeurilor? Autorităţile, în ciuda numeroaselor sisteme de implementare despre care se vorbeşte, şi despre numeroasele proiecte virtuale, nu fac nimic şi până la ora asta nu s-a implementat nimic”, a declarat Roman Stefan Condratov, patronul unei pensiuni din Delta Dunării, prezent la seminarul de miercuri de la Tulcea.
NewsIn
Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro