In ciuda pesimismului cu privire la viitorul companiilor mici si mijlocii din Romania dupa 2007, acestea nu par sa-si faca foarte multe griji. Temerea specialistilor este legata de inasprirea concurentei si de faptul ca o mare parte dintre IMM-urile autohtone nu sunt pregatite pentru liberalizarea pe care o va aduce aderarea... la Uniunea Europeana. In perceptia IMM-urilor insa, anii care urmeaza se anunta a fi mai buni decat situatia din prezent.
Evolutia e pozitiva, perceptia e negativa
Un studiu realizat de revista "Cariere" prezinta faptul ca pentru o treime dintre firmele mici si mijlocii din Romania (34,92%), mediul economic actual defavorizeaza dezvoltarea afacerilor. Nu procentul in sine este surprinzator, ci evolutia perceptiei negative de la un an la altul. Daca in 2005 peste jumatate dintre IMM-uri (51,76%) considerau ca mediul este favorabil afacerilor, anul acesta doar 30,01% mai cred lucrul acesta. Nemultumirea IMM-urilor este oarecum paradoxala, dat fiind ca un procent foarte mare dintre ele (87,18%) estimeaza ca vor obtine in 2006 performante economice superioare sau identice in raport cu 2005. Ovidiu Nicolescu, presedintele CNIPMMR, observa aceasta situatie paradoxala: „Cu toate ca evolutia economica este pozitiva, perceptia antreprenorilor este negativa”.
In ciuda faptului ca increderea oamenilor de afaceri in mediul economic prezent este intr-o continua scadere, sperantele lor par sa se lege de viitorul integrarii in Uniunea Europeana: doar 20,20% cred ca mediul va ingreuna si in urmatorii ani dezvoltarea afacerilor, in timp ce 50,88% sunt convinsi ca afacerile se vor putea desfasura mult mai usor. Mai mult de 70% dintre companii nu percep nici o amenintare legata de aderarea Romaniei la Uniunea Europeana. Ba mai mult, pentru 40,19% dintre ele, noile conditii vor constitui o oportunitate majora pentru activitatea de business.
Consiliul National al Intreprinderilor Mici si Mijlocii din Romania si Agentia Nationala pentru Intreprinderi Micii si Mijlocii si Cooperative, in editia a IV-a a Cartei Albe a IMM-urilor din Romania, au realizat cea mai cuprinzatoare analiza a fenomenului antreprenorial romanesc. Analiza contine rezultatele unei cercetari realizate pe un esantion de 1.306 de intreprinzatori , reprezentativ la nivel national. Astfel ca lucrurile sa mearga spre mai bine, ar trebui ca toate dificultatile majore pe care firmele le identifica in prezent sa scada sau sa dispara: fiscalitatea excesiva (64,7%, problema majora), birocratia (64,62%), dobanzile ridicate la credite (41,2%), accesul dificil la credite (38,5%), coruptia (38,1%), conform cercetarilor CNIPMMR si ANIMMC. Nemultumirea IMM-urilor este oarecum paradoxala, dat fiind ca un procent foarte mare dintre ele (87,18%) estimeaza ca vor obtine in 2006 performante economice superioare sau identice in raport cu 2005, potrivit datelor furnizate de CNIMMR.
Cosmina Doicu
[email protected]
Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro