Oamenii de afaceri protesteaza impotriva legii societatilor comerciale

7 februarie 2007

Reprezentantii oamenilor de afaceri din Romania propun modificarea noii forme a legii privind societatile comerciale pe care o considera birocratica, afirmand ca va determina cresterea costurilor firmelor. "Principalele modificari ale legii care a fost adoptata la sfarsitul anului trecut si a intrat in vigoare de la 1 decembrie 2006 nu duc la eficientizarea activitatii firmelor, ci determinata o bulversare a activitatii societatilor", au declarat marti, intr-o conferinta de presa, reprezentantii patronatului din industria maselor plastice, Aspaplast.

In opinia acestora, actuala forma a legii societatilor comerciale reprezinta o forma de imixtiune a statului in administrarea unei afaceri private, impunand atat conditiile pe care trebuie sa le indeplineasca administratorii sau directorii de firme, cat si restrictii pentru actionari de a alege Consiliul de Administratie si directorii dintre actionari, salariati sau alte persoane.

Printre masurile considerate birocratice, oamenii de afaceri au indicat obligativitatea ca fiecare modificare a actului constitutiv sa fie depusa la Oficiul Registrului Comertului si sa fie notificata la Monitorul Oficial.

In plus, reprezentantii oamenilor de afaceri contesta prevederile prin care salariatii si actionarii nu mai au acces la functii de conducere. in opinia lor, patronii firmelor vor pierde controlul asupra afacerilor prin aceste masuri.

Legea prevede, de asemenea, alegerea unui administator independent, care nu este angajat al firmei respective.

"Firmele trebuie sa-si modifice structurile de conducere, sa notifice aceste modificari la Registrul Comertului si la Monitorul Oficial ceea ce duce la o crestere a costurilor. Estimarile noastre indica ca aceste costuri sunt de pana la 60 de milioane de lei vechi. Principalele afectate vor fi firmele mici", au mai spus reprezentantii oamenilor de afaceri.

Pe langa Aspaplast, legea este contestata de reprezentantii firmelor din industria usoara si de Asociatia Oamenilor de Afaceri din Romania.

Actul normativ pentru modificarea legii societatilor comerciale a intrat in vigoare la 1 decembrie 2006.

Printre prevederile noului act normativ figureaza posibilitatea ca societatile pe actiuni sa poata fi infiintate cu numai doi actionari, fata de cinci cat stabilea legislatia anterioara.

De asemenea, capitalul social al unei societati pe actiuni trebuie sa fie de minimum 90.000 de lei, reprezentand echivalentul a 25.000 de euro, nivelul anterior fiind de 2.500 de lei.

O alta modificare precizeaza ca societatile pe actiuni pot sa opteze pentru un sistem dualist de administrare, cu separarea atributiilor executive si a celor de supraveghere, sau pentru un sistem de conducere unitar, cu administratori.

Totodata, desfasurarea AGA este posibila cu mai putini membri.

Potrivit noii legi, in cazul unui sistem de conducere unitar, administratorii sunt numiti, la fel ca si pana acum, de catre adunarea generala ordinara a actionarilor, cu exceptia primilor administratori, desemnati prin actul constitutiv. Ei nu pot incheia cu societatea un contract de munca, pe durata mandatului.

Alte articole

Ooni Koda
© Copyright 2024 BaniSiAfaceri

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro