O noua lege din America propune ca fumatorii sa nu mai poata fi angajati, promitand beneficii economice

9 decembrie 2014

De la publicarea unui raport privind rolul tutunului in aparitia cancerului in America anilor '50, s-a remarcat o reducere considerabila a consumului acestei substante nocive in randul populatiei Statelor Unite. Astfel, anul trecut s-a atins un record absolut in aceasta privinta: procentul fumatorilor americani a fost de doar 17,8. Cu toate acestea, fumatul ramane una dintre principalele cauze ale deceselor care pot fi prevenite in S.U.A. si, in plus, genereaza costuri semnificative pentru Guvern, in scopul implementarii de programe anti-fumat.

Din aceste motive, districtul Pima, al doilea ca numar de locuitori din statul Arizona, a propus o politica controversata pentru a contribui la renuntarea la tutun, politica pe care multi o considera discriminatorie.

In data de 16 decembrie, oficialii guvernamentali din acest district vor vota cu privire la un nou proiect de lege, prin care angajatorii trebuie sa respinga din start solicitarile de angajare din partea fumatorilor. Daca angajatorii nu se supun acestei politici, vor fi nevoiti sa achite o suprataxa de 30% pentru asigurarile de sanatate. In eventualitatea in care va fi aprobata, legea va intra in vigoare in luna iulie anul viitor.

Conform opiniei celor care au propus aceasta strategie, aproximativ o treime dintre angajatii din districtul Pima sunt dependenti de tutun. Daca acestia pot dovedi ca renunta la fumat timp de sase luni, nu va mai fi necesara plata suprataxei. In plus, in acest mod districtul ar putea economisi peste 1 milion de dolari in fiecare an din costurile pentru implementarea programelor de asistenta medicala pentru fumatori.

Potrivit analizei realizate de publicatia Mashable, oficialii din Pima nu ar fi primii care adopta o astfel de practica. Multe spitale din intreaga tara au implementat deja politici care interzic angajarea fumatorilor. In luna octombrie a acestui an, gigantul R. J. Reynolds, furnizorul tigarilor Camel si Pall Mall a anuntat ca, incepand cu anul viitor, le va interzice angajatilor sa fumeze in spatiile de birouri comune. Chiar si China, cu 300 de milioane de fumatori, intentioneaza sa introduca in curand politici drastice anti-fumat.

Dupa cum era de asteptat, multe persoane au obiectii impotriva acestor practici considerate deosebit de dure. „Vor exista consecinte neplacute daca aceste politici vor fi adoptate de multe companii, iar fumatorilor le va fi tot mai greu sa-si gaseasca un loc de munca”, a subliniat Michael Siegel, profesor de sanatate publica la Universitatea din Boston. Acesta a semnalat de asemenea ca este posibil ca rezultatele sa fie tocmai opuse celor intentionate prin aceste strategii: in loc de beneficii economice, s-ar putea ajunge la o rata mai mare a somajului, ceea ce va afecta cu siguranta bugetul national.

Alte articole

Ooni Koda
© Copyright 2024 BaniSiAfaceri

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro