Un semineu se compune din:
- vatra (loc de amplasare a combustibilului, de regula lemnele de foc);
- o gura de alimentare a semineului („poarta†prin care se introduc lemnele si prin care „iese†caldura spre camera);
- o placa de radiatie (uzual, din cupru sau bronz, mai rar din fonta sau otel)
- cosul de fum (evacuatorul unui rezultat mai putin placut al arderii, fumul);
- clapeta de tiraj a cosului de fum.
Descrierea de mai sus se refera la semineele cu tiraj natural.
Exista si seminee cu tiraj fortat. Aceste seminee au elementele componente prezentate mai sus la care se adauga un ventilator de tiraj cu turatie variabila (amplasat in exterior, in varful cosului de fum).
Semineul poate ramane un simplu element decorativ sau poate fi activat, incalzind o incinta, poate fi cu tiraj natural sau cu tiraj forta.
Atunci cand un semineu este activate, trebuie sa fie cunoscute anumite reguli de concepere, realizare fizica si de exploatare.
Intrarea (fata) semineului, caracterizata prin dimensiunile sale, latime (Lsem) si inaltime (Hsem), are importanta majora, atat pentru introducerea lemnelor de ardere, cat si pentru stabilirea debitului de aer care va traversa semineul in scopul asigurarii tirajului sau natural.
Dimensiunile, Lsem si Hsem, sunt stabilite, de regula, de proiectant pentru armonizarea semineului cu restul dimensiunilor incaperii.
Preturi si modele de seminee metalice gasiti pe Exclusiv Design. Zona vetrei, stabilita tot de ptoiectant, trebuie sa permita o corecta manipulare a lemnelor, atat la initierea arderii, cat si pe parcursul desfasurarii acesteia, asigurand simultan conditiile de siguranta contra incendiilor.
Zona radianta, este importanta pentru obtinerea unui debit maxim de caldura (sub forma radianta).
In acest scop se poate adauga o placa verticala, din metal turnat (fonta, bronz, otel) pentru placarea fundului de vatra; placa radianta poate purta elemente decorative, de personalizare a acesteia (numele proprietarului, anul construirii casei, castelului etc.).
Clapeta de tiraj, are un rol important in stabilirea unui tiraj natural corect; are pozitii diferite, mai deschisa la initierea focului (evitarea patrunderii fumului in camera) si mai inchisa pe parcursul arderii.
Cosul de fum, caracterizat prin sectiunea de evacuare a gazelor si prin inaltime, are rolul major in realizarea corecta a tirajului semineului.
In toate cazurile, inaltimea cosului este distanta intre cota varfului cosului si cota talpii inferioare a buiandrugului sectiunii de intrare in semineu.
Ventilatorul, nu este necesar la semineele cu tiraj natural; este indispensabil insa in cazul unei resedinte prevazute si cu alte sisteme de ventilare mecanica.
» Preluat de pe LivePr.ro - O multime de modele de seminee pentru casa ...
Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro