Numele de domeniu - punctul de plecare esenţial pentru startup-uri online. Cum îl alegeţi?

25 iunie 2020

Atunci când începeţi o nouă afacere veti fi complesit de informatiile care va sunt oferite din diverse surse. De la configurarea magazinului online la fonturi şi sigla dvs. - vor exista multe opinii şi informaţii uneori contradictorii. Însă un lucru crucial care nu trebuie ignorat, mai ales in etapele de planificare a afacerii, este găsirea unui nume de domeniu pe care să îl înregistraţi imediat.

Găsirea unui nume de domeniu memorabil (uşor de ţinut minte, scurt şi atractiv) este foarte importanta pe piața digitală în expansiune deoarece va contribui la identitatea afacerii dvs. online. Având în vedere acest lucru, să explorăm mai multe considerente atunci când alegeţi un nume de domeniu pentru demararea afacerii dvs.

Începeţi să căutaţi din timp numele de domeniu potrivit

În prezent, când începeţi o afacere nouă, aveţi luxul de a vă alege numele afacerii şi domeniului web în acelaşi timp. Brandurile mai vechi, apărute înainte de era Internetului, au fost nevoite să îşi creeze ulterior identitatea digitală. Însă posibilitatea alegerii timpurii a identităţii digitale prin numele de domeniu simplifică enorm procesul.

Nu amânaţi procesul de înregistrare a domeniului. Există şanse mari ca numele dvs. de domeniu preferat să fie luat deja, prin urmare, acţionaţi rapid!

Aşadar, după ce aţi ales numele startup-ului dvs., începeţi să căutaţi un nume de domeniu web potrivit acestuia. Există însă câteva criterii specifice pe care trebuie să le aveţi în vedere încă de la început:

  • Alegeţi nume de domenii scurte. Numele de domenii lungi, complicate, dificil de tastat, tind să îndepărteze vizitatorii. Numele mai scurte de domeniu şi memorabile ajută consumatorii să ţină mai bine minte numele afacerii dvs.
  • Alegeţi nume de domenii uşor de ţinut minte. Vă va ajuta să vă evidenţiaţi pe o piaţă digitală din ce în ce mai aglomerată.
  • Atenţie la mărcile înregistrate. Înainte de a inregistra un nume de domeniu asiguraţi-vă că acesta nu este similar sau apropiat unui brand deja înregistrat sau existent pe piaţă.

Sfat: După ce aţi întocmit o listă cu câteva nume de domenii, cereţi sfatul prietenilor cu privire la acestea. Este posibil să credeţi că un anumit nume de domeniu este o opţiune excelentă pentru magazinul dvs. online, dar feedback-ul primit sa va convinga ca impresia initiala a fost gresita.

În zilele noastre, există o multitudine de extensii noi de nume de domenii pentru domenii si industrii diverse. Deşi nu este necesar să cumpăraţi domeniul dorit cu toate extensiile, dacă găsiţi un nume de domeniu bun, este indicat să îl achiziţionaţi cu extensiile obişnuite (.ro, .eu,  etc.)

Aveţi în vedere şi extensiile noi de domenii locale sau legate de industre (.shop, .online, .consulting etc.) care s-ar putea potrivi bine companiei dvs. Iar dacă doriți să porniți un blog, puteți considera întotdeauna un nume de domeniu .blog.

Dacă numele de domeniu pe care îl doriți este deja luat, nu disperaţi. Uneori puteți să cumparati domeniul de la proprietarul actual. Dacă domeniul nu este în utilizare (nu este un website activ sau domeniul este parcat), atunci există șanse ca deținătorul să îl fi cumpărat pentru a îl vinde mai târziu. Dacă găsiți date de contact pe situl web al domeniului parcat, încercați să luați legătura cu deținătorul. Dacă nu gasiti informații, utilizați serviciiul WHOIS și obțineți adresa de email a deținătorului domeniului. Cumpărarea unui nume de domeniu existent este un proces diferit față de înregistrarea unui domeniu nou.

Verificarea istoricului domeniilor este cu adevărat relevantă. În unele cazuri, numele de domenii pe care doriți să le înregistrați au fost înregistrate în trecut, dar apoi au fost abandonate de deținător. Așadar este bine să cercetați trecutul domeniului în motoarele de căutare. Există o mulțime de moduri online în care puteți verifica istoricul unui nume de domeniu.

Alegerea unui Registrator de domenii de încredere este foarte importantă.  HostX oferă servicii de inregistrare domenii web pentru sute de extensii începând cu anul 2002 (peste 15.000 de domenii înregistrate - domenii .ro şi alte peste 300 extensii noi de domenii). Este partener autorizat ROTLD şi oferă o interfaţă de administrare pentru fiecare domeniu înregistrat. Nu uitati: este important ca firmele care înregistrează domenii să fie companii respectabile și de încredere.

Asiguraţi-vă domeniul cumpărat, asftel încât să nu poată fi furat. Cu excepţia câtorva extensii (ex. .ro sau .eu), datele dvs. sunt afişate public în baza de date whois. Hackerii şi spammerii folosesc în mod frecvent aceste informaţii pentru crearea de baze de date cu conturi de email sau pentru furtul unor domenii. Puteţi utiliza în acest sens serviciul Whois Privacy care protejeaza datele dvs. personale facandu-le inaccesibile prin intermediul WHOIS. Pastrati controlul asupra domeniului dvs.!

Nu permiteţi altor persoane să înregistreze domeniul pentru dvs. deoarece vor obţine acces la acesta şi la websitul dvs. În plus, dacă veţi dori pe viitor să mutaţi serviciile puteti avea probleme legate de termenii şi condiţiile de transfer, e posibil să nu aveţi control complet sau să vi se perceapă anumite taxe de transfer a domeniului. Dacă agenţia sau persoana care înregistrează domeniul pentru dvs. pierde accesul la domeniu indiferent din ce motiv (poate da faliment) puteţi pierde domeniul definitiv.

Acum că aveţi câteva ponturi pentru a depăşi obstacolul găsirii unui nume de domeniu pentru startup-ul dvs., aveţi un punct de plecare pentru a începe să vă creşteţi afacerea.

Alte articole

Ooni Koda
© Copyright 2024 BaniSiAfaceri

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro