Numai 3,23% dintre IMM-uri au obtinut anul trecut fonduri nerambursabile, putin peste jumatate au recurs la credite bancare, o treime au apelat la leasing si sub 1% s-au finantat prin factoring, se arata in "Carta Alba a IMM-urilor din Romania". Aproape 70% din IMM-urile investigate in cadrul unui studiu isi finanteaza activitatile economice din surse proprii, 56,62% din intreprinderi apeleaza la credite bancare, 38,96% utilizeaza leasingul si 3,23% au obtinut fonduri nerambursabile. Numai 1,27% din intreprinderi au accesat Fondul National de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM), 0,93% s-au finantat prin factoring si 0,76% dintre organizatii au facut imprumuturi de la institutii financiare specializate, potrivit rezultatelor studiului publicat in Carta Alba. Dintre respondenti, 0,59% au utilizat alte forme de finantare precum credite de la furnizori, asociati si alte persoane fizice, sponsorizari si numai 0,34% din firme au realizat emisiuni de actiuni pe piata de capital.
Niveluri mai ridicate de autofinantare se inregistreaza la intreprinderile in varsta de cinci - zece ani (72,13%), iar IMM-urile din regiunea de Sud-Vest detin locul fruntas (80,21%). In ceea ce priveste gradul de apelare la finantarea prin creditare bancara, acesta este mai mare la intreprinderile mai vechi de 15 ani, unde peste 60% dintre patroni au ales sa isi finanteze activitatile economice.
Banca Comerciala Romana (BCR) cu 61,46%, Banca Romana pentru Dezvoltare (BRD) cu 56,71% si Raiffeisen Bank cu 21.05% sunt primele trei societati bancare ale caror servicii sunt cele mai apreciate in cadrul IMM-urilor. Banca Transilvania (19,61%), Banc Post (10,78%) si ING Bank N.V. Amsterdam (8,15%), alcatuiesc esantionul al doilea in topul aprecierilor din firmele mici si mijlocii cu privire la calitatea serviciilor bancare, potrivit studiului realizat in luna aprilie.
Realizatorii studiului au investigat 1.178 de firme. Cea mai mare parte a IMM-urilor, aproximativ doua treimi, au o varsta de pana la zece ani. Cercetarea a fost realizata in IMM-uri din toate cele opt regiuni de dezvoltare ale Romaniei, ponderea cea mai mare avand-o regiunea Bucuresti cu 28,95%, iar cea mai mica regiunea Nord-Vest cu 3,31%.
Carta Alba trece in revista situatia IMM-urilor romanesti si are trei parti: prima, "IMM-urile in economia moderna", se bazeaza pe date statistice; a doua caracterizeaza activitatea IMM-urilor pe baza situatiilor financiare anuale; iar ultima, "Mediul de afaceri, situatia si performantele IMM-urilor in 2007, cuprinde rezultatele unui studiu de piata efectuat pe un esantion reprezenatativ din randul managerilor de intreprinderi.
Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro