Incetinirea ritmului economic din tarile fenomen ale grupului BRIC (Brazilia, Rusia, India si China) lasa loc aparitiei unui nou grup de economii emergente, identificate si clasificate de catre economisti in grupul MST, format din Mexic, Indonezia, Coreea de Sud si Turcia.
In timp ce Brazilia inregistreaza doar o crestere modesta de 0,8% in al doilea trimestru din 2012, economia Mexicului ia un avant considerabil pe fondul relansarii Statelor Unite si a cresterii exporturilor chinezesti datorate de volatilizarea yuanului. In aceste conditii, Mexicul a reusit o crestere economica de 4%.
Relansarea economica a Braziliei poate veni din partea presedintelui Dilma Rousseff, care face apeluri constante catre mediul privat din tara, astfel incât firmele braziliene sa se angajeze la un efort comun pentru a reusi sa sustina o crestere anuala semnificativa a economiei. Pe aceasta carte a relansarii economice Rousseff isi joaca sansele pentru un nou mandat in 2014.
Brazilia si Mexic sunt principalele tari emergente din America Latina, fiecare cu punctele sale forte in mediul concurential global. Mexicul are avantajul si in acelasi timp inconvenientul de a fi mult prea dependent de Statele Unite, in timp ce Brazilia si-a redus vulnerabilitatea printr-o deschidere catre alte piete. De asemenea, Mexicul prezinta avantajul unui export mult mai diversificat, in timp ce Brazilia are inca probleme la acest capitol. Toate aceste elemente la plaseaza pe o pozitie apropiata in ochii investitorilor , ceea ce pune cele doua tari intr-o permanenta concurenta, intensificata si de rivalitatile diplomatice dintre cele doua tari.
Grupul BRIC nu se mai poate lauda cu o crestere economica spectaculoasa, cresteree cu care a defilat in ultimii 10 ani. Ritmul din ce in ce mai redus al acestor tari directioneaza atentia investitorilor catre grupul MIST care, cu o atitudine mai modesta reuseste o performanta economica generatoare de crestere constanta.
Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro