Noul context international pune presiune pe cursul valutar euro – leu

Categorie: Afaceri, Financiar

In noul context international generat de criza din domeniul sanatatii, economia tuturor tarilor este afectata puternic, inclusiv economia Romaniei. Implicit, pe langa caderea cotatiilor bursiere, se pune mai multa presiune decat de obicei pe cursul valutar euro – leu, mai exact pe deprecierea monedei noastre nationale. Oricine merge la o casa de schimb valutar in perioada aceasta va observa ca se schimba cotatiile valutare destul de alert si ca euro a ajuns la valori istorice!

La momentul redactarii acestui articol, pe piata valutara euro se tranzactioneaza cu aproape 4,85 lei. Procentual, poate ca nu este o crestere mare, insa impactul este destul de mare, caci au fost cresteri si in ultimele luni. Pe website-uri precum bnr-cursvalutar.ro se poate urmari evolutia cursului valutar BNR pe orice perioada de timp.

In principiu, analistii considera ca Banca Nationala a Romaniei va proteja cursul valutar, va sprijini leul, caci are rezerve consistente de valuta. Este clar ca situatia in Romania, pe plan economic, este mai buna decat cea din 2009, cand s-a declansat “marea criza” financiara al carei ecou s-a simtit multi ani la rand. Acum, noul context international pare sa genereze o noua criza economica. Statele sunt mai bine pregatite, mai ales ca au experienta precedenta si stiu mai bine cum sa actioneze.

Agitatie se observa in toate evolutiile valutare, inclusiv in ceea ce priveste cursul valutar euro – dolar. Fiecare decizie a unei banci centrale puternice (FED, BCE etc.) produce miscari pe piete, ceea ce se poate constata si in cazul cotatiilor actiunilor pe bursele din intreaga lume.

In Romania, este simplu de urmarit tot ceea ce se intampla cu evolutia cursului valutar pe toate monedele pe curs-valutarbnr.ro. In prezent, pot fi diferente mari de curs valutar vanzare – cumparare intre anumite case de schimb valutar si anumite banci. In plus, avantajati sunt cei care schimba bani (euro in lei sau lei in dolari, de exemplu) direct intre conturile sale bancare. Cele mai multe banci ofera conditii preferentiale clientilor care au nevoie de schimb valutar de sume mari, existand chiar posibilitatea de negociere.

Pana unde va merge cotatia euro – leu in perioada viitoare? Pentru 2020 si 2021, multi analisti estimau oricum ca leul se va devaloriza pana la valori precum 4,90 sau chiar 5 lei pentru un euro. Insa ceea ce se intampla acum in lume (si mai ales in Uniunea Europeana) schimba lucrurile, iar tendinta de depreciere este mult mai agresiva. Romanii spera ca BNR va avea resursele necesare pentru a putea limita aceasta depreciere cat mai mult posibil. Altfel, consedintele vor fi negative in economie, atat pentru persoanele fizice, cat si pentru firme…

Cauti Gazduire Web? Alege Speedhost.ro


Alte articole