Noua lege a investitiilor

26 septembrie 2007

In incercarea de a alinia Bucurestiul si imprejurimile acestuia la standarde europene, este necesar ca investitorii care activeaza in domeniul imobiliar sa fie atrasi de noi oportunitati pentru a aloca fonduri financiare semnificative in scopul materializarii unor proiecte importante. In acest sens, se doreste ca investitiile sa fie stimulate de un nou cadru legislativ. Aparitia noii legi a investitiei creaza conditii favorabile pentru investitorii dornici sa dezvolte proiecte de mare anvergura ale caror posibilitati de finantare depasesc 75 de milioane euro. Acestia beneficiaza de acordarea de credite cu dobanzi subventionate pana la 30% de stat, garantarea a maximum 80% din valoarea imprumutului pe termen mediu sau lung, asigurarea racordarii gratuite la utilitati, acordarea dreptului de folosinta asupra unor imobile din domeniul privat al statului sau al autoritatilor locale si acordarea de subventii la achizitionarea de active corporale sau necorporale.

Analizand modificarile aduse de aceasta noua lege, Monica Marin, Partner Manager al companiei EuroMetropola, observa ca „ Mult mai avantajoase sunt facilitatile acordate de Autoritatea pentru mediul de afaceri, investitorilor care aloca fonduri mari, fiind incurajata astfel realizarea de proiecte costisitoare, in detrimentul celor mici care pot avea, de asemenea, o eficienta semnificativa asupra dezvoltarii pietei.” Obtinerea facilitatilor este conditionata si de obligativitatea neinstrainarii investitiei efectuate pentru o perioada cuprinsa intre 5 si 15 ani, in functie de categoria valoarea investitiei.

Realitatea este putin diferita fata de intentiile autoritatilor de modernizare a Capitalei. 
Cele mai multe investitii sunt intreprinse in domeniul rezidential si au bugete cuprinse intre 25 si 75 milioane de euro. „Sunt preferate ansamblurile intime, de aproximativ trei imobile, iar valorile investite intr-un astfel de proiect nu vor depasi 75 de milioane de euro.”, adauga reprezentantul EuroMetropola. Terenurile ramase disponibile in centrul Capitalei au suprafete mai mici de 1.000 mp. Datele tehnice si lipsa de spatiu nu permit aici dezvoltarea proiectelor de anvergura, care ar necesita alocare mare de fonduri. In schimb, zonele periferice dispun inca de suprafete ample care mai pot fi achizitionate. In acest caz, costurile unei investitii sunt mai ridicate, iar profitul obtinut dupa instrainarea constructiei va fi mai mare, tinandu-se cont, bineinteles de destinatia pe care o va primi.

Alte articole

Ooni Koda
© Copyright 2024 BaniSiAfaceri

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro