Normele UE bulverseaza intreprinzatorii romani

21 noiembrie 2006

Intarea Romaniei in Uniunea Europeana pare sa dea mult mai multa bataie de cap micilor intreprinzatori, decat era de asteptat. Noile reguli europene pun in dificultate majoritatea antreprenorilor romani, intrucat eforturile financiare pretinse acestora sunt destul de greu de onorat. In fata acestor schimbari, singura alternativa a intreprinzatorilor este ori sa se adapteze, ori se se reprofileze. Cum disparitia falimentara de pe piata nu intra in agenda strategica a niciunui agent economic, singura portita de scapare ramane improspatarea capitalului cu noi surse financiare, fie prin credite obtinute de la institutii bancare, fie prin programe de finantare rambursabila sau nerambursabila, guvernamentale sau internationale.

UE ne alege tunsoarea

De la 1 ianuarie 2007 s-a zis cu coaforul de la parterul blocului, pentru ca pana si saloanele de infrumusetare vor avea parte de liftingul de aliniere la standardele europene. Asa ca in acest ritm, micile saloane, care au slujit pana acum cu spor proprietarilor lor, nu prea vor avea sanse sa faca fata concurentei. Si nu pentru ca nu ar mai avea clientela, ci pentru ca nu va avea puterea logistica si financiara de a se pune la punct astfel incat sa fie pe placul autoritatilor.

Cum arata un coafor european? Pe langa regulile igienico-sanitare care se aplica si in acest moment, patronii de saloane de infrumusetare vor trebui sa asigure:
-Spatii separate pentru manichiura, pedichiura si cosmetica sali de asteptare spatioase;
- Vestiare;
- Sali de asteptate delimitate prin usi si pereti despartitori de restul incaperilor;
- Un spatiu bine definit pentru sterilizarea instrumentelor

Aderarea modernizeaza inmormantarile

Noile norme ale Uniunii Europene obliga la schimbari majore pana si pentru inmormantari. Astfel, firmele de pompe funebre vor trebui ca incepand de anul viitor sa ofere numai produse la standarde europene. O prima cerinta prevede ca sicriele sa fie de 3 cm grosime, sa fie dotate cu un epurator care va filtra tot ceea ce reprezinta microorganism si sa fie "accesorizate" doar cu materiale biodegradabile. In aceasta ordine de idei tarifele pe care antreprenorii de pompe funebre le vor percepe vor creste si ele, spre disperarea celor care vor trebui sa le achite.

Termopanele europene sacrifica afaceristii romani

Piata termopanelor romaneasca priveste cu groaza la competitie europeana care o asteapta dincolo de pragul lui ianuarie 2007. In aceasta ordine de idei, producatorii autohtoni de tamplarie termoizolanta inghit in sec si se pregatesc cum pot pentru noile schimbari.

Avand in vedere normele obligatorii europene, la care se adauga un nou Cod Fiscal nu iarta pe nimeni, si bransa producatorilor de termopane se asteapta ca numai 60% dintre acestia sa treaca cu bine de primul an de dupa aderare.

Niciun detaliu nu este omis si incepand de la calitate, la compozitia materialului si pana la gradul de securitate al geamului, totul este revizuit si completat. Iar bilantul se prezinta, in opinia producatorilor in felul urmator: termopane de doua ori mai scumpe si 30%-40% din producatori care vor reprezenta doar o simpla amintire.

Ochelarii gratuiti pentru calculator

Cum pentru majoritatea afacerilor din Romania calculatorul este indispensabil, conform legislatiei europene, care pune mare accent pe protectia muncii, angajatorii ar trebui sa asigure gratuit salariatilor, ochelari pentru corectarea problemelor de vedere. Ceea ce este si mai special la aceasta prevedere este faptul ca autoritatile au adoptat-o deja si ca de la 1 octombrie 2006 ea ar trebui, teoretic, respectata. Insa chiar daca nerespectarea ei atrage dupa sine contraventii, in realitate ea nici macar nu a ajuns la urechile antreprenorilor direct vizati.

Euro-vinul nu este pe placul tuturor

Cu toate ca de la anul pana si productia de vin va intra sub incidenta reglementarilor UE, multi dintre producatorii autohtoni nu sunt intru totul de acord cu ele. Astfel ca autoritatile au de dus o munca serioasa de lamurire, mai ales daca este sa luam in considerarea faptul ca multi dintre acesti producatori sunt in mediul rural, unde se pune mare pret pe respectarea traditiei de producere a vinului. Viticultorii vor trebui convinsi sa renunte spre exemplu la storcatoarele de struguri din lemn, in favoarea aparaturii confectionate exclusiv din aluminiu, asta daca vor sa se mentina pe piata. Acest "sacrificiu" destul de costisitor (porneste de la cel putin 1.000 euro) ar permite in schimb realizarea unui must foarte limpede care va avea toate sansele sa intre in procesul de vinificatie, dupa cum afirma specialistii. In fata acestor modificari, micii producatori nu pot decat sa protesteze verbal. Pentru ca daca tin neaparat sa ramana pe piata vor trebui sa se conformeze.

Produse second-hand cu stampila UE

Incepand cu anul viitor si hainele de second-hand vor trece prin filtrul normelor europene. In acest sens actele normative cu privire la introducerea in tara, la comercializarea pe piata autohtona si la distribuirea gratuita a articolelor de imbracaminte de "mana a doua" vor fi completate de noi reglementari europene. Cu alte cuvinte se vor accepta doar imbracamintea purtata sau uzata si articolele textile purtate sau uzate care vor fi insotite de documente care sa justifice faptul ca au trecut prin procesul de curatare, dezinfectie si dezinsectie. Aceasta etapta nu va putea fi realizata decat de persoanele fizice autorizate sau de cele jurudice specializate

Fimele care au magazine de second-hand sunt obligate prin lege sa realizeze o sortare lunara a acestor articole, in functie de gradul de uzura a acestora. Cei care se intreaba ce mai pot face cu stocul de marfa dupa 1 ianuarie 2007, legea prevede ca imbracamintea cu pricina va putea fi in continuare comercializata pana la lichidarea stocului, dar termenul limita nu trebui sa depaseasca sfarsitul lui aprilie 2007.

Ana Zidarescu
[email protected]

Alte articole

Ooni Koda
© Copyright 2024 BaniSiAfaceri

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro