Norme noi de contructie in Delta!Vechile constructii, doar pasuite!

11 iunie 2008

Funcţionarea hotelurilor cu peste 20 de camere şi a pensiunilor şi motelurilor cu mai mult de 10 camere va fi interzisă în Rezervaţia Biosferei Delta Dunării, iar înălţimea maximă admisă a construcţiilor va fi de 10 metri, potrivit unui regulament pentru conservarea valorilor tradiţionale ale zonei. Măsurile vor fi promovate printr-un proiect de Hotărâre de Guvern elaborat de Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Locuinţelor, supus dezbaterii publice. Proiectul vizează modificarea şi completarea HG 525/1996, prin aprobarea unui regulament cadru de urbanism pentru Rezervaţia Biosferei Delta Dunării.
           
           
Documentul va stabili regulile de ocupare a terenurilor, de amplasare a construcţiilor şi a amenajărilor aferente acestora, precum şi norme generale de arhitectură. Regulamentul va fi aplicat în toate localităţile componente şi zonele limitrofe ale Rezervaţiei, cu excepţia oraşelor Tulcea şi Sulina.
         
Cum poti construi in Delta!

Regulamentul interzice, printre altele, activităţile productive poluante de orice fel, cu risc tehnologic sau incomode prin traficul generat sau depozitarea substanţelor inflamabile sau toxice. În intravilanul localităţilor nu va fi permisă funcţionarea structurilor şi anexelor pentru creşterea şi exploatarea animalelor domestice pentru agrement (de exmplu hergheliile şi hipodroamele).
           

Înălţimea maximă admisă în zonele rurale ale Deltei Dunării va fi de 10 metri, în condiţiile în care raportul dintre dimensiunea orizontală cea mai lungă şi înălţimea clădirii este de cel puţin 1,6. Aceste prevederi nu vor fi aplicate în cazul unor edificii precum foişoare, faruri sau alte structuri pentru navigaţie, comunicaţii şi apărare.
           
Pe de altă parte, vor fi interzise construcţiile cu faţade din lemn, având aspect montan, sau dispunerea antenelor TV satelit în locuri vizibile.
           

În domeniul materialelor de construcţii, regulamentul prevede utilizarea celor tradiţionale - ciamur, chirpici, paiantă - , betonul armat sau metalul putând fi folosit la edificiile publice de mari dimensiuni, în cazul în care studiile geotehnice arată că orice soluţie tradiţională este imposibil de folosit.
           
Totodată, finisajele exterioare urmează să fie de culoare albă în proporţie de minim 80%, culorile tari, puternic contrastante, cu excepţia celor caracteristice zonei, fiind interzise.
           
În document se recomandă folosirea cel puţin a unei surse de energie alternativă, în afară de conectarea la utilităţi.
           
Locaţiile din perimetrul Rezervaţiei vor fi obligate să îşi revizuiască Planurile Urbanistice Generale în termen de 18 luni de la publicarea regulamentului. Astfel, în 2007 Guvernul anunţa că proprietarii de terenuri din Delta Dunării care construiesc hoteluri sau vile vor trebui să respecte specificul arhitectural al zonei şi să folosească materiale specifice, precum stuf şi lemn, deţinătorii construcţiilor deja realizate având o perioadă de graţie în care să reamenajeze imobilele.

Rezervaţia are o suprafaţă totală de circa 580.000 de hectare, cuprinse în teritoriile administrative ale judeţelor Tulcea (87,73%), Constanţa (12,23%) şi Galaţi (0,14%). În acest perimetru locuiesc circa 14.900 de persoane, în 25 de localităţi.

Alte articole

Ooni Koda
© Copyright 2024 BaniSiAfaceri

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro