Rezervele in euro constituite individual de cetatenii din Europa Centrala si de Est cresc intr-un ritm rapid, desi aceste tari amana aderarea la zona euro, se arata intr-un studiu cuprins in cel mai recent raport trimestrial al bancii centrale a Austriei, citat de Reuters.
"In pofida incetinirii procesului de expansiune catre est a zonei euro, observata in ultimii doi-trei ani, moneda unica este omniprezenta astazi in Europa Centrala si de Est", se spune in studiu.
Dintre cele zece state care au aderat la Uniunea Europeana in 2004, numai Slovenia a trecut de testele economice severe pentru adoptarea monedei unice, in timp ce tari mai mari, precum Polonia sau Ungaria, au amanat aderarea la zona euro si au refuzat sa stabileasca un obiectiv precis in acest sens.
Potrivit sondajelor bancii centrale austriece asupra situatiei din Ungaria, Cehia, Slovacia, Slovenia si Croatia, in anul 2002 s-a observat ca moneda euro a inlocuit, in mare parte, alte valute europene, precum marca germana si silingul austriac, in care erau exprimate detinerile populatiei. Dupa anul 2002, ponderea euro in economiile cetatenilor europeni a crescut continuu.
"Cu exceptia Ungariei, ponderea cetatenilor cu detineri de euro in numerar a crescut in fiecare tara dupa 2002", se arata in raport.
Pana la finele anului 2006, unul din trei rezidenti cehi si slovaci si unul din patru cetateni croati aveau detineri de euro in numerar, in timp ce raportul s-a plasat la numai 7% in Ungaria.
Motivele care stau la baza avansului sunt dezvoltarea sectorului de turism si a fenomenului migrationist, gradul de integrare financiara si contextul geografic si istoric, avand in vedere ca perioadele de hiperinflatie sau instabilitate bancara persista in memoria comuna a statelor analizate.
Pe de alta parte, raportul arata ca Austria, alaturi de Spania, a fost cel mai mare importator de bancnote din alte state care fac parte din zona euro, evolutie care reflecta cel mai probabil intensificarea activitatii in sectorul de turism si cel comercial.
Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro