Atacul informatic demarat la finalul saptamanii trecute si care a lovit 150 de tari ar trebui tratat de catre toate guvernele tarilor lumii ca un „dus cu apa rece”, avertizeaza specialistii Microsoft.
Microsoft spune ca guvernele au stocat date sensibile in legatura cu vulnerabilitati software, dare care nu au fost securizate suficient, permitand astfel sa fie accesate de catre hackeri. Astfel, atacul lansat vineri a exploatat o bresa in sistemul de operare Windows identificata de serviciile secrete din SUA, aceleasi servicii care au si pierdut informatia in favoarea hackerilor.
Virusul care s-a raspandit foarte rapid preia controlul asupra fisierelor utilizatorului, restrictionandu-i acestuia accesul. Dupa preluare, utilizatorului i se cere o rascumparare de 300 USD pentru a reprimi accesul la fisiere.
Conform datelor publicate de BBC, pana la ora actuala au fost afectate peste 200.000 de PC-uri din 150 de tari. Aceeasi sursa a analizat trei conturi atacate si a constatat ca au fost facute deja plati catre hackeri de 38.000 USD. Mesajele de rascumparare anunta cresterea graduala a sumei platite, amenintand ca, in cazul neefectuarii platii, fisierele vor fi sterse in sapte zile.
Pana in luni dimineata efectele atacului au fost limitate in Asia, in timp ce Coreea de Nord a raportat doar noua cazuri. Semnale au fost transmise si din Australia, Noua Zeelanda, Japonia, China, unde au fost afectate unele companii, dar s-a reusit controlul situatiei.
Odata cu acest atac, Microsoft a criticat modul in care organizatiile si structurile guvernamentale se preocupa de securitatea datelor sensibile, dar si de modul in care le manipuleaza. În acelasi timp, Brad Smith, seful departamentului juridic din cadrul Microsoft, pentru a sublinia gravitatea situatiei, compara furtul datelor cu furtul unor rachete Tomahawk apartinand armatei americane.
Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro